Italianen hebben vertrouwen in ingetogen econoom Monti

Rechts uit ongenoegen over uitblijven verkiezingen

Het beeld was even wennen voor de Italianen: Mario Monti, de nieuwe, toen nog slechts beoogde premier, ging gisterochtend samen met zijn echtgenote naar de kerk, voor de heilige mis. Het contrast met zijn voorganger Silvio Berlusconi - die voor de tweede keer in scheiding ligt en een uitgesproken voorkeur heeft voor feesten met massa's halfnaakte jonge vrouwen - kon haast niet groter zijn.

Monti bad tijdens de mis misschien wel om extra kracht en steun, want hem wacht een zeer zware taak. Hij moet het land uit het financiële moeras trekken en het vertrouwen in de Italiaanse financiën herstellen.

De gezaghebbende econoom werd gisteravond door president Giorgio Napolitano, nadat die alle politieke partijen had geconsulteerd, benoemd tot formateur. Monti is de afgelopen dagen bezig geweest met het zoeken naar zijn ministers. Hij wil een noodregering van zo'n twaalf mensen vormen, waarin geen ruimte is voor mensen die politiek erg gekleurd zijn of een verleden in de politiek hebben.

Het zal gaan om economen en bankiers, en professionals uit andere vakgebieden. Omdat er grote haast is om de financiële markten en de rest van de euro-zone gerust te stellen zal dit zakenkabinet, of 'technische regering', zoals de Itanen het noemen, waarschijnlijk vandaag of morgen al worden beedigd.

Uit een opiniepeiling die dagblad La Stampa liet uitvoeren, blijkt dat 58 procent van de kiezers vertrouwen heeft in een regering-Monti. De helft ziet de ingetogen econoom wel zitten als minister-president. Eveneens vijftig procent van de ondervraagden denkt dat deze regering het beter zal doen dan de vorige (26 procent geeft bij deze vraag aan geen mening te hebben).

Maar er worden ook vraagtekens gezet bij de gang van zaken. Sommige Italianen hebben moeite met het feit dat ze zullen worden geregeerd door een kabinet dat helemaal niet op grond van verkiezingen is samengesteld. De Italiaanse grondwet voorziet wel in het hebben van zo'n tijdelijke 'technische regering' in tijden van crisis - Lamberto Dini leidde bijvoorbeeld van januari 1995 tot mei 1996 na de val van Berlusconi I ook zo'n regering - maar de constructie veroorzaakt bij sommigen toch een nare smaak in de mond.

Een aantal journalisten uit rechtse hoek manifesteerde dit ongenoegen eergisteren op een bijeenkomst in Milaan. De journalisten pleitten vurig voor vervroegde parlementsverkiezingen. Giuliano Ferrara van de centrum-rechtse krant Il Foglio: "De Grieken, die van alles hebben uitgevreten, gaan stemmen. In Spanje, waar de werkloosheid 20 procent is, gaan ze binnenkort naar de stembus. De oorzaken van de crisis kunnen verschillen, maar er blijft een essentieel punt overeind: ze kunnen niet worden aangepakt door de democratie op te schorten."

En de demissionaire minister voor jeugdzaken klaagde gisteren op tv: "Kennelijk beslissen Merkel en Sarkozy nu wie hier regeert, terwijl die keuze volgens mij bij het Italiaanse volk hoort te liggen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden