Italianen grijpen macht op marathon

BOEDAPEST (ANP) - De Spaanse marathonarmada deed de EK atletiek in Boedapest aan om al het eremetaal op de klassieke afstand te veroveren. Net als vier jaar geleden in Helsinki. De Spanjaarden werden echter verpletterend verslagen door een Italiaanse vloot van lopers. Stefano Baldini won de 42.195 meter, gevolgd door zijn landgenoten Danilo Goffi en Vincenzo Modica.

Hun strijdplan was simpel. Samen blijven en de rest van het veld zo snel mogelijk lozen. Het Spaanse team had het kunnen weten. “Vorig jaar in Athene hebben we ze al beloofd dat we vandaag zouden winnen”, verklaarde Goffi. In de Griekse hoofdstad greep de Spanjaard Abel Anton de wereldtitel voor landgenoot Martin Fiz.

Italië zette de kaarten vervolgens op Hongarije. Alle toplopers waren present. Zij het omdat de Italiaanse bond en het olympisch comité het hen verplichtte, in ruil voor de financiële steun die ze genieten. Fiz en Anton waren niet te bewegen om in Boedapest te verschijnen. Met Jose Ramon Rey, Alejandro Gomez en Antonio Pena hadden de Iberiërs genoeg troeven over.

De Italianen bleken toch te machtig. Aan de oever van de Donau plaatsten ze tussen kilometer 25 en 30 een geslaagde aanval. Van het Italiaanse contingent voelde Baldini zich het sterkst. Aan de voet van het Nép-stadion liep hij weg van Goffi. Modica was iets eerder gelost.

De triomfator kwam in 2.12.01 binnen, elf seconden voor Goffi en 52 voor Modica. De Spanjaarden Rey, Gomez en Pena restten plaats vier, vijf en zes. “Dat valt me wat tegen. Uit die hoek had ik beduidend meer tegenstand verwacht”, merkte Baldini op.

De 27-jarige Italiaan werd aan de finish opgewacht door zijn grote voorbeeld in eigen land, Gelindo Bordin. Deze voormalige topper bezit de Europese titels van '86 en '90. “Fantastisch, je deed het zoals ik het gedaan zou hebben”, kreeg Baldini te horen. Er zijn meer gelijkenissen tussen de twee, want de voormalige trainer van Bordin heeft nu Baldini onder zijn hoede.

Het Italiaanse team wilde weten dat de buit binnen was. Baldini, Goffi en Modica liepen minutenlang met rood-wit-groene vlag door het stadion. “Italie heeft gewonnen, dat telt. Het kan me niet schelen dat ik zilver heb, en niet goud”, stelde Goffi (25), die in april in de marathon van Rotterdam derde werd.

Niettemin was Baldini erg blij dat juist hij de zege greep. “Het is de eerste keer dat ik een kampioenschap loop en meteen pak ik de winst. Tot nu toe heb ik alleen grote marathons als New York en Rome gelopen.” De strijd met een titel als inzet beviel Baldini wel. Hij opteert meteen maar voor olympisch goud in Sydney 2000. Of hij volgend jaar naar het hol van de leeuw, Spanje, reist om bij de WK in Sevilla mee te doen, laat hij nog in het midden. “Als God het wil”, klonk het lachend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden