Italianen ergeren zich mateloos aan de buurman

In Italië bestaat in regeringskringen en onder veel commentatoren forse irritatie over de leidende rol van de Franse president bij het militaire ingrijpen in Libië. Want Parijs heeft - samen met Londen - Rome behoorlijk buitenspel gezet en premier Silvio Berlusconi een vernederende bijrol gegeven. En dat terwijl Berlusconi een jarenlange, stevige band met Kadafi - inclusief handkussen en veel wederzijdse bezoeken - heeft gehad, waardoor Italiaanse bedrijven aanzienlijk meer in het Noord-Afrikaanse land konden investeren dan ondernemingen uit andere Europese landen.

De Italianen weten wel wat er achter de acties van Sarkozy zit: hij wil zichzelf als 'de bevrijder' opwerpen om in het post-Kadafi-tijdperk lucratieve contracten in de gas- en oliesector binnen te slepen, ten koste van Italië, en daarbij ook geen enkele rekening houden met de gevolgen voor Italië.

En die zouden niet mis zijn: het verlies van de grote handelsbelangen en miljardeninvesteringen plus naar schatting 50.000 immigranten die per boot naar Italië komen. Bovendien zijn sommige politici bang dat als Kadafi militair terug mocht slaan, Italië als eerste de klappen krijgt. "Als Kadafi ons aanvalt, zal hij dat doen met de Mirage-straaljagers die de Fransen hem hebben verkocht", klaagt Guido Crosetto, staatsecretaris van defensie.

Een commentator van het gezaghebbende dagblad Il Corriere della Sera wijdt een hele pagina aan het optreden van Sarkozy. Aldo Cazzullo noemt de Franse president 'een opgewonden, kleine Napoleon' en schrijft dat diens beleid tegenwoordig bestaat uit 'grandeur over de rug van anderen'.

Het opiniestuk van Cazzullo staat bol van de verwijten die in Italië deze dagen vaak worden geventileerd: "Sarkozy kan in Libië hooguit een paar gevechtsvliegtuigen verliezen. Maar Rome moet militaire bases ter beschikking stellen, de marine en luchtmacht alarmeren om een klap van Kadafi te voorkomen en zich voorbereiden op de opvang van wie weet hoeveel vluchtelingen. Sarkozy heeft in Libië niets te verliezen. Italië riskeert veel meer."

Politici van de centrum-rechtse regeringspartijen noemen het gedrag van Sarkozy dan ook 'onacceptabel'; onbesuisd ook, omdat ze de precieze agenda van de Libische opstandelingen nogal onduidelijk vinden.

Minister Roberto Calderoli, verantwoordelijk voor de vereenvoudiging van wetten, brandt Sarkozy af: "Ik zie veel haantjes terwijl wij - omdat Libië vlakbij Italië ligt - voor de gevolgen opdraaien. En wanneer ik het over hanen heb, denk ik ook aan iemand die een zekere natie vertegenwoordigt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden