Italiaanse rivaal bedreigt inheemse kamsalamander

REDACTIE GROEN

Over onze eigen soort doen we niet moeilijk: partners hoeven niet van Neerlands bloed te zijn, we halen ze soms van ver. Maar inlandse dieren houden we graag zuiver, inheems moet inheems blijven en zich niet mengen met een buitenlandse soort. Gemakkelijk is dat niet, want ook dieren lopen, vliegen en zwemmen landsgrenzen over. En vinden in een ander land soms een soortgenoot die misschien niet precies maar toch voldoende op hem lijkt om er nageslacht mee te willen produceren.

Neem bijvoorbeeld de Italiaanse kamsalamander. Eind jaren negentig ontdekten vrijwilligers van Ravon (Reptielen, Amfibieën, Vissen Onderzoek Nederland) dit beestje op de Veluwe. Omdat de al kwetsbare inheemse kamsalamander extra bedreigd zou worden door de competitie met zijn Italiaanse neef, begonnen medewerkers van Naturalis en Ravon een onderzoek naar beide soorten op de Veluwe. De resultaten van die studie zijn nu gepubliceerd in Biological Conservation.

Omdat beide soorten erg op elkaar lijken, de Italiaanse salamanders zich voortplanten met de Nederlandse en bovendien de kinderen uit deze gemengde huwelijken ook vruchtbaar zijn, moest er zelfs DNA-onderzoek aan te pas komen. Conclusie: uitbreiding van de Italiaanse kamsalamander gaat ten koste van de inheemse soort. In sommige populaties heeft de Italiaanse de inheemse soort al verdrongen. Ook is zijn DNA doorgedrongen in omringende inheemse populaties. Deze 'genetische vervuiling' kan nog verder gaan. Een gruwel voor inheemse soortenbeschermers, maar de paargrage salamanders zal het weinig kunnen schelen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden