Italiaanse regering pakt spookambtenaren aan

'Fannulloni', nietsdoeners, klokken in en gaan dan sporten, winkelen of manlief helpen in zijn winkel

De Italiaanse regering heeft een pakket maatregelen gepresenteerd om ambtenaren die wel inklokken maar vervolgens niet gaan werken hard te straffen. Als sjoemelende werknemers op heterdaad worden betrapt, worden ze binnen twee dagen geschorst en krijgen ze direct geen salaris meer. Als ze vervolgens worden ontslagen, kunnen de ambtenaren ook nog eens een boete krijgen ter hoogte van zes maandsalarissen omdat zij de overheid imagoschade hebben bezorgd. Daarnaast kunnen leidinggevenden niet langer een oogje toeknijpen. Als chefs geen ontslagprocedure in gang zetten wanneer dat wel zou moeten, lopen zij kans zelf hun baan kwijt te raken.

Verzuim bij de overheid is een chronisch probleem in Italië. Complete cijfers zijn er niet, maar geschat wordt dat verzuim daar bijna drie keer zo vaak voorkomt als bij de particuliere sector. De 3,2 miljoen mensen met een vaste baan bij de overheid zijn wettelijk nog altijd goed beschermd, ook als ze beroerd presteren. Dat zorgt voor enorme ergernis bij hardwerkende Italianen die te maken hebben met een inefficiënt en traag overheidsapparaat.

Veel gevallen van hondsbrutaal verzuim komen in de pers. Afgelopen oktober bleken ruim honderd gemeenteambtenaren in de noordelijke kustplaats San Remo keurig in te klokken, maar tijdens werktijd te sporten of te winkelen. De fiscale politie die de zaak onderzocht, filmde met een verborgen camera zelfs een verkeersagent die in zijn onderbroek inklokte; de 53-jarige man woont in het pand waar hij werkte. Soms klokte zijn vrouw - in duster - voor hem in. En deze maand zijn negen werknemers van een Romeins gemeentelijk museum geschorst omdat ze 's ochtends en aan het eind van de middag wel inklokten, maar in de tussentijd niet op hun werkplek waren. Een van hen werd gesnapt terwijl ze in de groentezaak van haar man aan het werk was.

Dit soort ambtenaren zijn in dit land een begrip: ze heten 'fannulloni', nietsdoeners. Premier Matteo Renzi noemt ze 'oplichters' en wil dat het er stukken minder worden.

Of dat met de nieuwe maatregelen gaat lukken, moet blijken. Vakbondsleiders zeggen dat het om een oppervlakkige reclamespot van Renzi en zijn minister gaat, voor versimpeling en overheidszaken. Het is in de praktijk allang mogelijk om fannulloni te ontslaan.

Roberto Pessi, arbeidsrechtdeskundige en conrector van de Luiss Universiteit in Rome, ziet echter wél veel in de nieuwe maatregelen. "Ze versnellen het proces. En dat leidinggevenden hun eigen baan kunnen verliezen en sjoemelende ambtenaren meteen geen loon meer krijgen, is ongetwijfeld afschrikwekkend."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden