Italiaanse regering neemt nieuwe maatregelen tegen immigranten, tot groot genoegen van haar aanhang

Een demonstrant met een Salvinimasker en bebloede handen.Beeld Reuters

De populistische regering van Italië neemt nieuwe maatregelen tegen immigratie. Haar aanhang lijkt erdoor te groeien. De katholieke kerk in Italië is ongerust, net als mensenrechten- en hulporganisatie die zich ontfermen over migranten.

Vanuit kerkelijke kringen klinkt de kritiek dat immigranten erdoor worden gecriminaliseerd.  Artsen zonder Grenzen is bang dat het moeilijker wordt voor zieke immigranten om op basis van hun gezondheidsproblemen een verblijfsvergunning te krijgen, terwijl immigratieadvocaten betwijfelen of Italië nog wel legaal ­bezig is.

Verkiezingsbelofte

Sinds vier maanden heeft Italië een populistische regering en de ­ervaren en daardoor dominante ­anti-immigratiepartij Lega drukt daarin een stevig stempel op het beleid. Matteo Salvini, Lega-leider en minister van binnenlandse zaken, gaat voortvarend te werk. Zijn belangrijkste verkiezingsbelofte: het aantal bootmigranten indammen, minder verblijfsvergunningen uitdelen en meer buitenlanders zonder papieren het land uitzetten.

De nieuwe maatregelen, verzameld onder de naam ‘Decreet Salvini’, dienen daar wat hem betreft toe. Zo worden de redenen om immigranten een tijdelijke verblijfsvergunning op basis van humanitaire gronden te geven beperkter en strakker omlijnd. Asielzoekers die niet uit een oorlogssituatie komen of niet om politieke redenen worden vervolgd, konden van die optie gebruik maken. Het ging bijvoorbeeld om homo’s die in hun Afrikaanse vaderland geen leven hadden of om ernstig ­zieke migranten.

Humanitaire gronden

De regering wil nu dat alleen asielzoekers die op het werk zwaar zijn uitgebuit, die urgente medische hulp nodig hebben, die thuis zijn mishandeld of die zijn gevlucht voor buitengewoon natuurgeweld voortaan op humanitaire gronden in het land mogen blijven. Die maatregel treft nogal wat asielzoekers. Vorig jaar hebben 81.000 mensen in Italië asiel aangevraagd; 16 procent daarvan kreeg politiek asiel en 25 procent kreeg een verblijfsvergunning uit ­humanitaire overwegingen.

Het decreet van Salvini bepaalt ook dat illegalen die moeten worden uitgezet, zes in plaats van de huidige drie maanden mogen worden opgesloten. Volgens de regering is er meer tijd nodig om gecompliceerde uitzettingen te regelen. Bovendien is het rijtje misdrijven, die tot weigering van asiel kunnen leiden aan immigranten die daarvoor in eerste aanleg zijn veroordeeld, langer gemaakt. Het gaat nu van drugshandel en seksueel geweld tot afpersing en mishandeling.

“Met dit decreet maken we Italië weer wat veiliger”, zei Salvini op de persconferentie die hij over het ­decreet gaf. De maatregelen moeten nog worden goedgekeurd door de president en het parlement. Er kan dus hier en daar nog iets veranderen.

'Obsceen'

Italiaanse media hebben van bronnen in het presidentieel paleis gehoord dat het decreet niet helemaal zou stroken met de VN-regels voor vluchtelingen. En er zijn critici die stellen dat het aantal immigranten zonder papieren nu verder zal groeien, wat het er voor niemand veiliger op maakt.

Salvini is ervan overtuigd dat ook deze maatregelen bij miljoenen Italianen in de smaak vallen. In de peilingen gaat zijn partij als een speer; die zou nu 30 procent van de stemmen krijgen, meer dan de Vijfsterrenbeweging. Dat heeft Salvini vooral te danken aan zijn weigering om de schepen van hulporganisaties in Italiaanse havens toe te laten om er opgepikte bootmigranten af te zetten. Deze week is het enige schip dat nog actief was in de Middellandse Zee bij Libië, de Aquarius, het werken zo goed als onmogelijk gemaakt.

De Franse minister voor Europese zaken noemde dit weigerbeleid van Rome woensdag ‘obsceen’, waarop Salvini de Fransen uitmaakte voor ‘hypocrieten’, omdat zij duizenden ­migranten bij de grens tegenhouden en naar Italië terugsturen.

Lees ook:

Italiaanse regering komt terug van geldsmijterij

De Italiaanse regeringspartijen hadden lang een grote mond, maar binden in nu hun eerste begroting vorm moet krijgen. Rome gaat een aantal maatregelen die tientallen miljarden zouden kosten, afzwakken en uitsmeren over meerdere jaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden