Italiaanse rechtbank erkent: de duivel bestaat echt

De rechters erkennen in feite het bestaan van de duivel wanneer ze concluderen: 'Ze handelt niet zelf, er wordt voor haar gehandeld'. Beeld ThinkStock
De rechters erkennen in feite het bestaan van de duivel wanneer ze concluderen: 'Ze handelt niet zelf, er wordt voor haar gehandeld'.Beeld ThinkStock

De paus weet het zeker, veel priesters twijfelen er niet aan en ook massa's Italiaanse katholieken zijn er heilig van overtuigd: de duivel bestaat. Officiële instanties hoor je er nooit over omdat Italië een redelijk modern en democratisch land is waar kerk en staat zijn gescheiden. Maar nu heeft nota bene een rechtbank erkend dat de duivel inderdaad bestaat.

De krant Corriere della Sera meldt dat een man naar de rechter is gestapt omdat hij wil scheiden en wil dat zijn echtgenote de schuld van de scheiding krijgt omdat ze is bezeten door de duivel en daarom 'dwangmatig, verwoestend gedrag' vertoont.

De rechtbank in Milaan neemt de zaak serieus. Getuigen worden gehoord, onder wie de pastoor van het diep katholieke echtpaar en andere kerkgangers. Die zagen hoe de vrouw al tien jaar de gekste dingen doet: ze stijgt op, verstijft ineens, ligt soms te stuiptrekken op de kerkvloer en − dit is duidelijk het werk van de duivel, niet van de kleine vrouw − ze tilt met één arm zware kerkbanken op en smijt die naar het altaar. De exorcist die de duivel wil uitdrijven, bereikt niets. Maar de arts die haar binnenstebuiten keert, stelt vast dat ze geestelijk kerngezond is.

De rechters begrijpen de echtgenoot helemaal − met zo'n vrouw kan je niet leven − en gaan over tot de scheiding. Maar de schuld bij de echtgenote leggen, dát doen ze niet. Want, zo oordelen ze, de vrouw 'is niet schuldig aan haar gedrag, ze handelt onbewust'. De rechters erkennen in feite het bestaan van de duivel wanneer ze concluderen: 'Ze handelt niet zelf, er wordt voor haar gehandeld'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden