Italiaanse politiek heeft de vrouw ontdekt

FLORENCE - Donatella Dini doet haar best aan de zijde van haar man, demissionair premier Lamberto Dini, als de Italiaanse Hillary Rodham Clinton. En Kamervoorzitter Irene Pivetti schopte het tot meest begeerde politica, zowel door links èn rechts. Italiaanse vrouwen spelen een rol in de politiek. Maar een terugkeer naar het huishouden dreigt.

WILS REBERGEN

La Pivetti, forever young - de media houden haar leeftijd sinds haar aantreden in '94 consequent op 32 - en populair, is vrijwel zeker van herverkiezing. Want zij blijft haar partij, de Lega Nord, trouw, en omgekeerd. Haar benoeming tot voorzitter van de Camera dei Deputati, de Italiaanse Tweede Kamer, werd door vrouwen gevierd als een symbool voor hun doorbraak in de politiek, twee jaar geleden. Zij pakten bij de vorige verkiezingen 15 procent van de 630 Kamerzetels, een record. Maar met de beslissing van het Constitutionele Hof de wet te schrappen die partijen verplicht een derde van de plaatsen op hun lijsten aan vrouwelijke kandidaten toe te wijzen, sloeg de vrees toe dat het record komende zondag zeker niet verbeterd wordt.

Het besluit leidde tot een Kamerbreed verbond van vrouwen om te vechten voor evenredige vertegenwoordiging in de politiek. De commissie voor gelijke behandeling lanceerde een spot met de slogan 'Wij zijn klaar om te regeren'. Het Italiaanse kabinet telt op dit moment welgeteld één vrouw: Suzanna Agnelli, uit de 'Fiat-famillie. Zij bekleedt de post van minister van buitenlandse zaken.

Waar op andere punten de grenzen tussen de partijen onneembaar zijn, stonden opeens Livia Turco van de ex-communistische PDS, de post-fasciste Alessandra Mussolini, kleindochter van dictator Benito Mussolini, en Tina Lagostena Bassi uit de rijen van Berlusconi's Forza Italia, schouder aan schouder. “We moeten samen strijden. Het parlement van mannen staat vijandig tegenover vrouwenzaken”, meent La Mussolini, die zich met succes inzette voor parlementair zwangerschapsverlof toen zij in verwachting was.

Livia Turco wijst op de resultaten die de samenwerking tussen vrouwen heeft opgeleverd: de aanvaarding van de nieuwe wet tegen seksueel geweld, na zestien jaar vruchteloos debateren. Volgens Turco wordt de politiek heel wat zakelijker met hun inbreng. “Mannen kunnen zich oeverloze discussies permitteren omdat iemand bij hen thuis de zaken regelt.”

De vrouwen kregen steun van president Oscar Luigi Scalfaro. Het staatshoofd liet weten het een zware fout te vinden als partijen zouden besluiten vrouwelijke kandidaten uit te sluiten. Het parlement mag volgens hem niet beroofd worden van hun “energie, capaciteiten en wilskracht”.

Donatella Dini probeert intussen op haar manier aan de weg te timmeren. Zij zorgde voor een doorbraak door te breken met de gewoonte dat de vrouw van de Italiaanse premier zich 'onzichtbaar' opstelt. Anna, de echtgenote van Bettino Craxi, bleef achter in Milaan terwijl hij in Rome in een hotel woonde tijdens zijn vierjarig premierschap. En Livia Andreotti begeleidde haar Giulio eigenlijk alleen naar de vroege ochtendmis. Maar dat is niet de stijl van Donatella Dini. Gestoken in vrolijk rose luisterde zij de presentatie op van de partij, waarmee haar toch wat fletse man Lamberto meedoet aan de verkiezingen. Samen met hem trok ze op campagne, van de piazza's in Dini's geboortestad Florence tot de jeugdgevangenissen in Palermo.

De Italiaanse pers spreekt bewonderend over La Generalessa. Donatella Dini heeft gestudeerd in Londen en leerde haar mannetje staan in de zakenwereld toen zij de leiding over het bedrijf in landbouwprodukten van haar eerste man, Renzo Zingone, moest overnemen na diens overlijden.

La Dini mag dan vergeleken worden met de Amerikaanse first lady, ze heeft haar trots: “Ik bewonder mevrouw Clinton zeer, maar een rol speel ik niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden