Italiaanse politici vasten voor een betere naturalisatiewet

Een demonstratie in Rome, een paar weken geleden. 'Italianen zonder burgerschap' staat er op het spandoek. Beeld AP
Een demonstratie in Rome, een paar weken geleden. 'Italianen zonder burgerschap' staat er op het spandoek.Beeld AP

Politici voeren de druk op: een wet die een kind met buitenlandse ouders rechten geeft, moet worden behandeld.

Ze balen, en zijn daarom in hongerstaking. In Italië beloven zo'n honderd parlementariërs en de minister van transport om even helemaal geen eten aan te raken. Sommigen vasten een dag, anderen plannen vier dagen in en weer anderen zeggen een week in hongerstaking te gaan. Hun doel: protesteren tegen het parlement dat er almaar niet toe komt om een wet aan te nemen waarmee buitenlandse kinderen die in dit land worden geboren de Italiaanse nationaliteit krijgen.

Beschaafd land

De controversiële wet wordt aangeduid met de Latijnse term ius soli: 'het recht van de grond'. Nu worden Italianen nog Italianen op basis van ius sanguinis, van bloedbanden dus: baby's krijgen de Italiaanse nationaliteit wanneer ten minste een van de ouders Italiaan is.

De hongerstakers en andere voorstanders van de nieuwe wet zeggen dat de tijden veranderen: ius soli is noodzakelijk nu zo'n 15 procent van de baby's die op Italiaanse bodem worden geboren buitenlandse ouders heeft. Ze vinden dat de circa 800.000 buitenlandse kinderen - vooral Marokkanen, Chinezen, Albanezen en Roemenen - die op dit moment in Italië leven snel de Italiaanse nationaliteit moeten kunnen krijgen, als hun ouders tenminste een langdurige verblijfsvergunning hebben. Minderjarigen die op jonge leeftijd in Italië zijn komen wonen, zouden Italiaan of Italiaanse moeten kunnen worden wanneer ze hier vijf jaar op school hebben gezeten.

Nu is het nog zo dat deze kinderen pas na hun 18de verjaardag de Italiaanse nationaliteit kunnen aanvragen, en er dan zo'n twee jaar op moeten wachten. Dat kan ertoe leiden dat ze zich tweederangsburgers voelen. "Een beschaafd land sluit zijn ingezetenen niet uit, maar verwelkomt die", vindt premier Paolo Gentiloni.

De tegenargumenten

Het wetsvoorstel is bedacht door Gentiloni's partijgenoten van de centrum-linkse Partito Democratico. In 2015 is het goedgekeurd door de Italiaanse Tweede Kamer. Daarna is het blijven steken. De hongerstakers dringen er met hun ongewone actie op aan dat de Eerste Kamer de wet nu ook aanneemt. Dan is het zaakje rond voordat het parlement wordt ontbonden - ergens begin volgend jaar moeten er landelijke verkiezingen worden gehouden.

De discussie is emotioneel. Tegenstanders vinden de wetswijziging gevaarlijk en beroerd getimed. Ze benadrukken dat het in deze tijden van terroristische aanslagen belangrijk is dat geradicaliseerde allochtonen, die door de veiligheidsdiensten worden gezien als gevaarlijk, het land uit kunnen worden gezet - wat regelmatig gebeurt. Is een Marokkaan of Egyptenaar eenmaal Italiaan, dan is terugsturen onmogelijk. Bovendien is het geven van de Italiaanse nationaliteit geen garantie voor vlekkeloze integratie, zeggen ze. Ze wijzen naar de Franse en Britse jonge mannen met ouders uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten die dodelijke aanslagen hebben gepleegd. Zo'n nieuwe wet zou bovendien een aanzuigende werking hebben op bootmigranten. "Het makkelijker maken om Italiaan te worden schept valse hoop in Afrika en zal de immigratie doen toenemen", vindt Silvio Berlusconi van de centrum-rechtse partij Forza Italia.

Opiniepeilingen laten zien dat het enthousiasme van de Italianen voor ius soli snel afneemt; nog maar één op de drie kiezers is vóór. Reden genoeg voor de regerende Democratische Partij om geen haast te maken met de goedkeuring van de wet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden