Italiaanse politici ruziën over justitie

ROME - In het Italiaanse parlement is een felle strijd gaande tussen de regeringspartijen onder leiding van Silvio Berlusconi en de linkse oppositie. Onderwerp van de verhitte gemoederen is de hervorming van het justitiële apparaat.

De Eerste Kamer nam gisteren een wetswijziging aan waarmee een rechtse senator, nét voor het zomerreces, op de proppen kwam. De wijziging maakt het voor een verdachte in een rechtszaak mogelijk een verzoek in te dienen om het proces te verplaatsen naar een andere stad als de verdachte vermoedt dat de rechter bevooroordeeld is. Centrum-rechtse parlementsleden wezen er op dat het gaat om een hoognodige justitiële hervorming omdat alle Italianen recht hebben op een eerlijk proces. De oppositie ziet dat heel anders: de maatregel zou ervoor kunnen zorgen dat premier Berlusconi en zijn goede vriend en advocaat Cesare Previti niet veroordeeld zullen worden in een rechtszaak tegen hen wegens corruptie. De oppositie liep na aanname van de wet symbolisch geblinddoekt de zaal uit.

Oppositieleider Francesco Rutelli: ,,Dit is een onbehoorlijke wetswijziging van de regeringspartijen. Hun enige doel is om hoe dan ook het strafproces tegen de premier op te blazen.''

Die verdenking komt niet helemaal uit de lucht vallen. Want, toeval of niet, binnenkort wordt de uitspraak verwacht in de rechtszaak die in Milaan loopt tegen Berlusconi en Previti. Zij zouden in de jaren tachtig een rechter hebben omgekocht.

De premier denkt dat het gerechterlijke apparaat in Milaan vooral bestaat uit communisten die erop uit zijn hem onderuit te halen. Sommige officieren van justitie en rechters zijn inderdaad openlijk links.

Berlusconi's advocaten hebben inderdaad verzocht het proces te verplaatsten naar een andere stad in Noord-Italië. Het Hof van Cassatie heeft dat verzoek doorgespeeld naar het Constitutionele Hof, dat daar in oktober een uitspraak over moet doen. Maar ook de uitspraak in Milaan wordt in oktober verwacht. Als dat vonnis eerder wordt geveld dan dat van het Constitutionele Hof en negatief voor de premier uitvalt heeft hij een probleem. Maar als de wet wordt veranderd, is Berlusconi's probleem veel kleiner: zijn rechtszaak zou verplaatst kunnen worden, opnieuw opgestart moeten worden en voor je het weet is de zaak verjaard en gaan de premier en Previti vrijuit.

De oppositie wordt in haar mening gesteund door de ongekende haast waarmee de wetswijziging door het parlement wordt gejaagd: senatoren halen nachten door, terwijl ze bij eerdere debatten niet eens op kwamen dagen. De Tweede Kamer zal na het reces nog over de wijziging oordelen.

Tegenstanders van Berlusconi zijn furieus, vooral omdat dit niet het eerste geval is van een dubieuze wetswijziging. Duizenden mensen demonstreren al dagen voor het Senaatsgebouw en maken de senatoren uit voor 'slaven van Berlusconi'. En wat doet de man om wie zo veel commotie wordt gemaakt? Die geeft droogjes commentaar: ,,Ik begrijp alle haast van het parlement niet. Ik heb geen belang bij deze wet en sta er compleet buiten.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden