Italiaanse minister: afdekken naakte beelden 'onbegrijpelijk' besluit

De Iraanse president Hassan Rouhani met de Italiaanse premier Matteo Renzi tijdens hun ontmoeting in Rome. Beeld photo_news
De Iraanse president Hassan Rouhani met de Italiaanse premier Matteo Renzi tijdens hun ontmoeting in Rome.Beeld photo_news

De Italiaanse politieke oppositie, kranten en publieke opinie vonden elkaar vandaag in hun verontwaardiging over het afdekken met dozen van naakte beelden in Rome vanwege het bezoek van de Iraanse president Hassan Rohani. Beelden in het stadhuis en een museum waar Rohani kwam, werden decent afgedekt. Minister van Cultuur Dario Franceschini liet weten dat hij de beslissing  'onbegrijpelijk' vindt.

Redactie

Volgens Franceschini waren hij noch premier Matteo Renzi van de maatregel op de hoogte. Het besluit de beelden af te dekken met houten panelen, is volgens hem genomen door lagere overheidsfunctionarissen."Naar mijn mening waren er andere middelen om Rohani niet te beledigen, zonder dat we dit belachelijke besluit hoefden te nemen", aldus Franceschini.

President Rouhani liet weten dat het verzoek de beelden te verbergen niet vanuit Iran kwam. Hij leek de maatregel echter wel te waarderen en dankte de Italianen voor hun gastvrijheid: "Ik weet dat Italianen zeer gastvrije mensen zijn, ze zullen er dan ook alles aan doen hun gasten zich op hun gemak te laten voelen en ik dank hen hiervoor", aldus de president tegen persbureau AP.

'Culturele onderwerping'
De Italiaanse kranten besteedden vanochtend volop aandacht aan de kwestie. Critici noemden de actie 'ridicuul' en 'een ontkenning van de eigen cultuur'. Enkele politici beschuldigden de regering ervan mee te werken aan 'culturele onderwerping'. Voorstanders van de kuise beelden herinneren de Italianen eraan dat Rouhani naar Italië komt om daar contracten te sluiten die zo'n 17 miljard euro waard zijn.

Het afdekken van de beelden was niet de enige maatregel die Italië nam om Rouhani zo min mogelijk tegen de haren in te strijken. Bij het diner dat volgde na de ontmoeting tussen Renzi en Rouhani werd bijvoorbeeld ook geen wijn geschonken. In het streng islamitische Iran gelden namelijk strenge regels voor het nuttigen van alcohol.

Dit ging al een keer mis toen Rouhani eind vorig jaar zijn bezoek aan Parijs plande. De Parijzenaren weigerden de wijn achterwege te laten bij het diner, omdat het om een typisch Franse traditie ging. Besloten werd toen dat er helemaal geen diner zou volgen. Uiteindelijk kwam de hele ontmoeting te vervallen vanwege de aanslagen die eind november in Parijs plaatsvonden. Vandaag reist Rouhani alsnog af naar Parijs.

Italië is het eerste land van de Europese Unie dat Rouhani bezoekt, nadat zijn land in juli 2015 met de VS, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een akkoord sloot over zijn nucleaire programma.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden