Italiaanse media: rellende Feyenoorders 'belediging voor de beschaving'

Feyenoorders op de tribune tijdens de wedstrijd van gisteravond tegen AS Rome (deze supporters waren niet betrokken bij de rellen). Beeld anp
Feyenoorders op de tribune tijdens de wedstrijd van gisteravond tegen AS Rome (deze supporters waren niet betrokken bij de rellen).Beeld anp

'Barbaren', 'Nederlandse beesten', 'een belediging voor de beschaving'. De Italiaanse media hebben geen goed woord over voor de vernielingen die de Feyenoorsupporters gisteren in Rome hebben aangericht. Een greep uit de Italiaanse kranten.

Gabriella Codonesu

De wedstrijd tussen AS Rome en Feyenoord eindigde gisteren in 1-1, maar daar hoor je niemand meer over. Verschillende Feyenoordsupporters creëerden gisteravond chaos in het centrum van Rome door luid zingend vernielingen aan te richten en ruzie te zoeken met de Italiaanse politie.

Voor de Italiaanse krant La Stampa is het duidelijk dat de supporters een ravage hebben aangericht: "een tapijt van glasscherven over de trottoirs, lege flessen bier in die arme, net gerestaureerde Barcaccia-fontein: het bewijs dat Feyenoordfans flink huis hebben gehouden in de stad Rome." La Reppublica spreekt over 'Nederlandse hooligans' die 'het hart van Rome' hebben verwoest. Maar nog meest treffend is de krant Il Tempo, die zelfs een Nederlandse kop op de voorpagina heeft staan: 'Nederlandse beesten'. 'Wie vernielt, moet betalen', vindt de krant.

'Net als de rellen in Bagdad'
Volgens Il Messagero doen de verwoestingen in de stad nog het meest denken aan de rellen in Bagdad tijdens de val van Saddam Hoessein. De krant is bovendien verontwaardigd dat de supporters hun excuses nog niet hebben aangeboden: "Excuses aan Rome? Ho maar."

Il Corriere della Sera verwijst daarnaast naar het roerige verleden van de voetbalclub. Zo noemen ze onder andere de vermeende banden die de club zou hebben met het anti-semitisme. De krant citeert burgemeester Ignazio Marino, die de Feyenoorders als 'het zwarte blok van fanatieke supporters' omschrijft.

Volgens La Gazetta dello Sport ligt de schuld van de rellen vooral bij Nederland: "In Nederland wordt simpelweg gezegd dat Feyenoorders nou eenmaal alles willen kapotmaken. Ze worden niet eens gecontroleerd als ze op reis gaan." De krant noemt de supporters 'barbaren' die een spoor van vernietiging achterlaten.

'Verkrachting van Bernini'
De Corriere della Sera meldt dat de Nederlandse relschoppers ook de net gerestaureerde Barcaccia-fontein op de Piazza di Spagna hebben beschadigd. De deskundigen die de fontein vanochtend hebben geïnspecteerd reppen over een 'verkrachting' van het meesterwerk van Bernini, aldus de krant. Voordat de experts aan de slag konden met de marmeren beelden, moesten bierflessen, ballonnen, vlaggen en sjaals worden verwijderd. "De hooligans hebben zelfs op de kostbare marmer geürineerd."

De net gerestaureerde Barcaccia-fontein is nu opnieuw beschadigd. Beeld anp
De net gerestaureerde Barcaccia-fontein is nu opnieuw beschadigd.Beeld anp

'Een belediging voor de beschaving'
Ook de premier van Italië Matteo Renzi is beslist niet mals in zijn kritiek op de supporters. Hij noemt de gebeurtenissen in Rome 'een teken van barbaarsheid en onbeschaafdheid'. De Nederlandse voetbalfans 'vol bier' zijn volgens hem 'een belediging voor de beschaving' en zullen hard gestraft worden.

CDA-leider Sybrand Buma zei zich te schamen voor het gedrag van de supporters. Hij pleitte vanochtend in het programma Vandaag de Dag ervoor om paspoorten af te pakken van hooligans die eerder in het buitenland in de problemen zijn gekomen. "Zodat alleen de goedwillenden naar de wedstrijd kunnen", aldus Buma.

De PvdA stelde gisteren al vragen aan het kabinet over de kwestie. De sociaaldemocraten denken aan een meldplicht die burgemeesters kunnen opleggen aan hooligans.

Een confrontatie tussen de politie en Feyenoordsupporters bij het Stadio Olimpico in Rome. Beeld anp
Een confrontatie tussen de politie en Feyenoordsupporters bij het Stadio Olimpico in Rome.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden