Italiaanse mafia zou van Aruba 'eerste eigen onafhankelijke staat' maken

Van onze buitenlandredactie

Aruba wordt in de Italiaanse pers genoemd als strategisch gelegen doorvoerhaven voor Colombiaanse cocaine. De mafia zou grote behoefte hebben gehad aan een 'eigen' stukje grond in het Caribisch gebied om geld wit te wassen, onderhandelingen te voeren met Colombiaanse producenten en om cocaine te verhandelen. Tussen 1988 en 1992 zou de mafia-familie Cuntrera/Caruana "alles gekocht hebben wat er te kopen was op Aruba." De familie zou, zo schrijft de Corriere della Sera, ook verkiezingscampagnes van lokale politici hebben gefinancierd, onder meer van premier Oduber. Volgens de krant twijfelen internationale organisaties die zich bezig houden met de mafia er niet meer aan dat de familie Aruba gebruikt om drugsgelden wit te wassen. Volgens de Italiaanse pers was het de bedoeling een speciaal staatje te creeren voor de mafia, vlakbij Zuid-Amerika.

Veel van de informatie over Aruba is afkomstig van mafia-leden die in Venezuela werden gearresteerd en uitgeleverd zijn aan Italie. Spijtoptant 'pentito' Joe Cuffaro vertelde dat op Aruba het akkoord werd gesloten tussen de mafia en Colombiaanse handelaren om zeshonderd kilo cocaine met het vrachtschip de Big John naar Europa te brengen. De zaak kwam in september aan het rollen toen de politie een inval deed in een aantal appartementen in de Venezolaanse hoofdstad Caracas, waar documenten werden aangetroffen waaruit de invloed van de mafiafamilie op Aruba bleek. De woningen behoorden aan drie broers Contrera, die inmiddels zijn uitgeleverd aan Italie. De familie Cuntrera/Caruana heeft enorme sommen geinvesteerd in het eiland. Er zijn vooral hotels, casino's en restaurants gebouwd.

De meeste eilandbewoners zouden niet op de hoogte zijn van de 'overname' door de mafia en niet weten waar de investeringen precies vandaan kwamen. Volgens de Italiaanse pers is nu zestig procent van het Arubaanse bezit in handen van de mafia. Op Aruba zou zich ook de laatste nog in vrijheid zijnde leider van de clan zich schuilhouden, Alfonso Caruana, evenals drie neven Cuntrera. Volgens de Italiaanse pers is er overleg geweest in Rome tussen de Italiaanse overheid, de Nederlandse politie en de procureur-generaal van de Nederlandse Antillen.

Een woordvoerder van de procureur-generaal van Aruba verklaarde gisteren dat de Arubaanse justitie een onderzoek naar de zaak is begonnen. Leden van de commissie voor Antilliaanse en Arubaanse zaken van de Tweede Kamer waren gisteren niet voor commentaar bereikbaar in verband met hun reis naar Curacao, waar maandag de conferentie over de toekomst van de eilanden begint.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden