Italiaanse lottokoorts bereikt kookpunt

Een inwoner van Pisa pakt een formulier van de Superena-lotto. (FOTO EPA) Beeld
Een inwoner van Pisa pakt een formulier van de Superena-lotto. (FOTO EPA)

Vanaf april raadde niemand de juiste getallen in de Superena-lotto zodat de hoofdprijs opliep tot honderd miljoen. Nu is er een winnaar.

Eindelijk is hij gevallen: de hoofdprijs van de Superena-lotto. Iemand in de Siciliaanse stad Catania heeft donderdagavond een duizelingwekkende honderd miljoen euro binnengesleept. In het kantoortje waar het winnende lot is verkocht, was het gisteren een komen en gaan van nieuwsgierige buurtbewoners. Wie is de winnaar? De eigenaar van het lottokantoor heeft geen idee. „Maar ik hoop wel dat hij of zij aan ons zal denken.”

 Nu de hoofdprijs is vergeven, is de lottokoorts plotseling gezakt. Die had zich de afgelopen weken razendsnel verspreid. Miljoenen Italianen speelden mee. Bij elke trekking – waarvan er drie per week zijn – stonden er lange rijen voor de lottokantoren en smeten de gelukzoekers er gemiddeld 46 miljoen euro tegenaan. In de rijen voor de lottokantoren vertelden wildvreemden elkaar hun dromen: huizen kopen voor de kinderen, waterputten in Afrika financieren, het rottige Italië achter zich laten en neerstrijken op de Bahama’s.

 Bij de Superena-lotto moeten zes juiste getallen uit negentig getallen worden gekozen. De kans om de juiste zes nummers te raden, is piepklein: 1 op 622 miljoen. Sinds april had niemand de winnende getallenreeks ingevuld en bleef de jackpot dus maar stijgen en stijgen, naar de honderd miljoen. Het was de grootste jackpot ooit, in Italië.

Consumentenbond Codacons vond de lottokoorts gevaarlijk. Voorzitter Carlo Rienzi stapte naar de Romeinse hoofdofficier van justitie en eiste een verbod op superhoge hoofdprijzen. „Wij worden gemaild door wanhopige mensen die zeggen dat hun man, vrouw of kind kapitalen uitgeeft aan de Superena-lotto. Hele pensioenen gaan er in één klap doorheen; hypotheken worden niet meer afgelost. Dit is in feite een gokspel en bij gokspelen horen niet zulke waanzinnige premies, dat is onverantwoord”, vertelde Rienzi.

Hij stelde voor om het prijzengeld uit te smeren over meerdere winnaars: mensen die drie, vier of vijf nummers goed hebben, zouden veel hogere bedragen moeten winnen dan nu.

Er is niet naar Rienzi geluisterd. Donderdagavond heeft één persoon (of een groep personen) de volle mep gekregen. „Voor de psyche van die persoon zal dat een echt trauma zijn”, legt psychologe Vera Slepoj gisteren in dagblad La Repubblica uit. „In deze tijden van grote economische onzekerheid kan de emotionele weerslag groot zijn. De winnaar kan paranoïde worden of maniakaal gedrag gaan vertonen.”      Â

Paranoia en vergokte pensioenen of niet: vanavond begint het hele circus weer van voren af aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden