Italiaanse kritiek op World Tour van UCI

amsterdam – - In een poging de eenheid te bewaren, dokterde de internationale wielerunie UCI voor volgend jaar een nieuwe kalender uit. De mondiale bond hoopt met de lancering van de World Tour, waarin alle grote ronden en klassiekers zijn opgenomen, de rijen te sluiten. De World Tour is de opvolger van de vaak verguisde ProTour waarin monumenten als bijvoorbeeld de Tour de France ontbraken. Zo hanteerde de Tour een eigen beleid voor wat betreft de toewijzing van startplekken en een eigen ethisch charter. De UCI wil aan die onduidelijkheid nu een einde maken.

De inkt van de nieuwe opzet, die zaterdag op het WK in Australië werd gepresenteerd, was nog niet opgedroogd of de eerste kritieken barstten los. Voorman van RCS, de club die de Ronde van Italië organiseert, Angelo Zomegnan was de eerste die met scherp schoot op de nieuwe kalenderopzet van de mondiale bond. Vooral het gegeven dat de wielerorganisatoren niet gekend zijn in de World Tour, vond de Italiaan onverteerbaar. UCI-voorzitter Pat McQuaid diende Zomegnan van repliek: „Als hij niet de beste achttien teams in zijn koersen wil, dan horen ze ook niet op de World Tour-kalender thuis.” De toon lijkt daarmee gezet. De nieuwe aanpak die de UCI voor ogen had, moest juist dit soort conflicten beteugelen.

Aan de UCI World Tour-kalender zijn koersen als Parijs-Nice en Luik-Bastenaken-Luik en de drie grote ronden toegevoegd. Feitelijk erkent de UCI daarmee dat de opzet in 2004 van de ProTour om tot een soort Champions League te komen met achttien vaste teams, is mislukt. De organisatoren van de Tour de France, Giro en Vuelta trokken zich al snel terug uit de ProTour met als argument dat ze zeggenschap wilden over welke ploegen wel of niet een uitnodiging kregen. In de kern draaide het hen maar om een ding: Valsspelers – dopinggebruikers – moesten kunnen worden geweerd.

Momenteel werkt de UCI aan een ranglijst die bepaalt welke achttien ploegen in 2011 een startgarantie krijgen voor alle wedstrijden. Het rekenmodel is echter nog verre van transparant, beklagen sommige ploegen zich. Naast de sportieve prestaties wil de UCI ook financiële, administratieve en ethische aspecten gaan meewegen in de toelatingseisen.

De ASO, organisator van onder meer de Tour de France, liet bij monde van directeur Yann Le Moenner weten dat zijn organisatie sinds het najaar van 2008 met de UCI werkt aan een open systeem waarin ploegen kunnen promoveren en degraderen. „Voor de Tour is het essentieel dat ploegen het startrecht verdienen op basis van prestaties nadat ze in eerdere instantie zijn gescreend op andere gronden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden