Italiaanse kiezer geeft regeringspartij Vijfsterrenbeweging een pak slaag

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini geeft in Rome een toelichting op de verkiezingsuitslag. In tegenstelling tot coalitiepartner Vijfsterrenbeweging scoorde zijn partij, Lega, uitstekend bij de lokale verkiezingen. Beeld EPA
De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini geeft in Rome een toelichting op de verkiezingsuitslag. In tegenstelling tot coalitiepartner Vijfsterrenbeweging scoorde zijn partij, Lega, uitstekend bij de lokale verkiezingen.Beeld EPA

De eerste electorale test voor de Italiaanse regering pakt niet goed uit voor de grootste coalitiepartij. Bij lokale verkiezingen in de Abruzzen halveerde het resultaat van de Vijfsterrenbeweging.

De populistische Vijfsterrenbeweging, die landelijk in de regering zit, is door de Italiaanse kiezers afgestraft bij tussentijdse verkiezingen. In de Abruzzen kreeg de partij bij lokale verkiezingen 20 procent van de stemmen. Bij de landelijke verkiezingen vorig jaar haalde de protestpartij twee keer zo veel stemmen in de regio, met 40 procent.

De uitslag is des te pijnlijker voor Vijfsterren, omdat landelijk coalitiegenoot Lega juist uitstekend scoorde in de bergachtige regio in Midden-Italië. De rechts-populisten onder leiding van vicepremier Matteo Salvini verdubbelden hun aanhang van 14 procent vorig jaar naar 28 procent nu. In de Abruzzen deelde Lega de kieslijst met de rechtse partijen Forza Italia en Broeders van Italië. Dit blok haalde de meerderheid met in totaal 48 procent van de stemmen.

Anti-migratie

De uitslag weerspiegelt de verhoudingen die het afgelopen jaar binnen de regeringscoalitie zijn gegroeid. Weliswaar scoorde Vijfsterren een stuk beter dan Lega bij de parlementsverkiezingen, het is Salvini die in Italië politiek de toon zet. Als minister van binnenlandse zaken maakt hij slim gebruik van sociale media om zijn speerpunten over het voetlicht te brengen – en dan met name zijn anti-migratiestandpunten.

Onder Salvini’s leiding werden Italiaanse havens praktisch gesloten voor hulpschepen die migranten uit de Middellandse Zee redden. Asielmogelijkheden voor migranten werden door Salvini bovendien flink ingeperkt. Het is een beleid dat onder een deel van de Italianen aanslaat.

Vijfsterren kan daar vooralsnog weinig tegenover stellen. De partij zet alles in op het eigen stokpaardje: een burgerinkomen voor arme Italianen. Door de miljarden die hiervoor in de begroting vrij gemaakt moesten worden en het daardoor stijgende begrotingstekort, raakte de regering zelfs in een crisis met Brussel verzeild. De partij hoopt dat voor de Europese verkiezingen van mei de eerste uitkeringen overgemaakt kunnen worden.

Onenigheid

Of de Italiaanse regering die verkiezingen haalt, is na de klappen die Vijfsterren dit weekeinde kreeg niet helemaal zeker. De sfeer in de coalitie met Lega is de afgelopen tijd sowieso niet zo goed. Over van alles en nog wat zijn de partijen het niet eens, tot en met de vraag wie de president van Venezuela genoemd mag worden.

Salvini probeerde gisteren de onrust direct de kop in te drukken door zijn eigen overwinning en de nederlaag van Vijfsterren te bagatelliseren. “Het is een verkiezing in de Abruzzen, ik denk niet dat onze vrienden van Vijfsterren iets te vrezen hebben”, aldus de Lega-leider. “Wat mij betreft is er niets veranderd.”

Vijfsterrenleider Luigi Di Maio gaf maandag geen reactie.

Lees ook:

De Italiaanse begroting is een klap in het gezicht van andere eurolanden

Het is tegenwoordig genoeg om een evident ondeugdelijke begroting ingang te laten vinden bij de eigen bevolking door te verwijzen naar de vijandige reactie van ‘die technocraten’ in Brussel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden