Italiaanse filmacteur Gassman overleden

De Italiaanse toneelspeler en filmacteur Vittorio Gassman is gisteren op 77-jarige leeftijd in Rome overleden. Hij stierf aan een hartinfarct.

Gassman, afkomstig uit Genua, stond vanaf 1943 op de planken en speelde grote rollen als Hamlet en Orestes, de laatste geregisseerd door Luchino Visconti. Zijn eerste internationale succes als filmacteur had de wegens zijn knappe, arrogante voorkomen veelal als ongevoelige patriarch gecaste Gassman in 1948 met het neorealistische melodrama 'Riso Amaro' van Guiseppe de Santis, een film die dankzij het appeal van Gassmans tegenspeelster Silvana Mangano vooral in het buitenland veel opzien baarde.

In zijn 50 jaar lange carrière speelde Gassman in meer dan 120 films, waarvan de beroemdste onder regie van Ettore Scola, 'C'eravamo tanto amati' (1975), 'La Terraza' (1980), en 'La Famiglia' (1986). Een melancholieke reeks die volgens Gassman ook in diepe ernst totstandkwam. Meer werkplezier beleefde hij aan de samenwerking met Dino Risi, met wie hij 15 komedies maakte, waaronder lievelingsfilm 'Profumo di donna' (1974), in 1993 in Hollywood opnieuw verfilmd als 'Scent of a woman' met Al Pacino.

Gassmans laatste in het oog vallende filmoptreden was in Barry Levinsons 'Sleepers' (1996) als King Benny, de maffiabaas die o.a. Brad Pitt onder zijn hoede heeft.

Vittorio Gassman was een intellectuele en artistieke duizendpoot die de ouderdom fanatiek bestreed met over-activiteit, ook om de sluimerende depressies waaraan hij op latere leeftijd leed geen kans te geven. Na zijn 60ste schreef hij vijf boeken, maakte hij dichters-specials voor televisie en reisde hij theaters af met een bloemlezing van lievelingsteksten. Zijn zoon Alessandro is ook acteur en boekte in 1998 groot succes met de hoofdrol in de filmhuishit 'Hamam, il bagno turco'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden