Italiaanse boerderij volgend jaar helemaal groen

(Trouw)

Een boerderij in Italië is op weg om in 2009 de uitstoot van broeikasgassen tot nul te reduceren, door bijzondere maatregelen te treffen.

Geruisloos rijdt Lorenzo Fasola Bologna de slingerende landweg af. „Geweldig, die stilte”, zegt hij tevreden. Fasola Bologna verplaatst zich op zijn landerijen zo veel mogelijk met een elektrische scooter. Of met een elektrisch golfwagentje. Want deze 37-jarige boer – gestoken in een chique bodywarmer en bruine suède schoenen – probeert er alles aan te doen om de uitstoot van CO2 te verminderen. „Dit jaar stoten we 300 ton kooldioxide de lucht in, maar eind volgend jaar zal dat nul zijn.”

Fasola Bologna produceert op ruim 500 hectare grond jaarlijks 200.000 flessen wijn. Dertienduizend olijfbomen leveren extra vergine olijfolie. Hij boert rondom zijn sprookjesachtige Monte Vibiano-kasteel. Daar omheen glooien de Umbrische heuvels, vol zilvergroene olijfbomen en wijnranken in herfstkleuren. „Dit is een paradijs”, weet hij. „Dat wil ik niet verwoesten. Ik word gedreven door mijn passie voor deze streek. Het is mijn plicht om dit alles voor de komende generaties te beschermen.”

Om supergroen te worden, heeft Fasola Bologna – in samenwerking met de universiteit van Perugia en met financiële steun van de bank – een uniek pompstation gebouwd. De zonnepanelen, die vijfenvijftig vierkante meter beslaan, draaien de hele dag als een zonnebloem met de zon mee. Met de stroom die dat oplevert, worden de vijf elektrische scooters en twee elektrische golfwagentjes van het bedrijf opgeladen. De Umbrische boer kijk trots omhoog naar zijn paradepaardje: „Dit is het eerste elektrische pompstation ter wereld waar zonne-energie wel tien dagen lang kan worden opgeslagen. Het geheim zit ’m in de Vandium Redox- accu van het Oostenrijkse bedrijf Cellstrom, een accu die geen giftige stoffen bevat en tot in het oneindige meegaat.”

Hij stapt op zijn scooter en rijdt langs de andere onderdelen van zijn groene revolutie: op de daken van twee schuren zijn ongeveer 630 vierkante meter zonnepanelen aangebracht, die de wijnkelders koelen en verwarmen. „We gaan het aantal zonnepanelen nog verdubbelen, zodat ons boerenbedrijf volgend jaar qua stroom zelfvoorzienend is.”

Voor de wijnproductie wordt binnenkort een verwarmingsketel in gebruik genomen die niet op aardgas maar op houtsnippers brandt; daar gaat het snoeihout van de wijnranken in verdwijnen. Even verderop staan graansilo’s met wit geschilderde daken die het zonlicht weerkaatsen. „Dat scheelt ook weer vijfentwintig ton CO2 per jaar”, beweert Fasola Bologna. Het planten van duizenden bomen en het verschaffen van fietsen aan het personeel doet de rest.

DNV, een internationale auditor uit Noorwegen, heeft de huidige uitstoot van de boerderij gemeten en gecertificeerd. Volgend jaar hoopt Fasola Bologna als eerste agrarische bedrijf ter wereld het officiële certificaat ’Nul CO2-uitstoot’ uitgereikt te krijgen, vertelt hij.

De stilte op het landgoed wordt plots verstoord door een langsrijdende tractor die kratten glimmende, zwarte olijven naar de olijfpers brengt. Is die tractor ook schoon? „Jazeker”, verzekert Fasola Bologna. „Onze tractoren rijden op biobrandstof van kool- en zonnebloemzaden. We voeren hier ook experimenten uit met een nieuwe generatie biobrandstof van houtsnippers.”

Maar de machine die de trillende harken aandrijft waarmee de plukkers de takken van hun rijpe olijven ontdoen, vervuilen wel. Fasola Bologna zucht. „Daar is helaas nog geen schone variant voor te krijgen.”

Terwijl hij een handvol olijven door zijn vingers laat glijden, voegt hij eraan toe: „Ik ben niet perfect. Maar we zijn goed op weg. Ik hoop dat veel boeren ons voorbeeld zullen volgen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden