‘Italiaanse bank aast op Duitse Commerzbank’

Beeld Reuters

Terwijl de gesprekken over een mogelijke fusie tussen de twee grootste banken van Duitsland - Deutsche Bank en Commerzbank - nog maar net begonnen zijn, staat de Italiaanse bank Unicredit al klaar voor het geval dat de toenadering op niets uitloopt. 

Unicredit zou een overnamebod voorbereiden op Commerzbank, maar wacht wel eerst de uitkomst van de lopende onderhandelingen af, zo meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

Het is niet voor het eerst dat Unicredit in verband wordt gebracht met een overname van de tweede bank van Duitsland. Een paar jaar geleden was er al sprake van een mogelijk bod, dat er nooit kwam. Dit keer lijken de Italianen meer kans te maken.

Unicredit is al eigenaar van de vijfde bank in Duitsland, de HypoVereinsbank, en de bedoeling zou zijn om Commerzbank daarmee samen te voegen. Die combinatie ligt om verschillende redenen meer voor de hand dan een samengaan van Commerzbank met marktleider Deutsche.

Fors banenverlies

In de eerste plaats is er nu al veel weerstand tegen de mogelijke fusie tussen de grootste banken bij de oosterburen. Vakbonden, maar ook veel politici, zijn fel tegen, omdat een fusie tussen de twee grootmachten zou leiden tot een fors banenverlies. Er is veel overlap tussen de activiteiten van beide banken waardoor er veel gesneden kan, en waarschijnlijk zal worden, mocht het komen tot een fusie. Omdat de Duitse overheid 15 procent van de aandelen in Commerzbank bezit, moet Berlijn een eventuele fusie met Deutsche Bank goedkeuren.

Daar komt bij dat de Europese Centrale Bank als toezichthouder niet zomaar zal instemmen met een fusie.  Sinds de financiële crisis van 2008 is er extra oog voor de risico’s van dergelijke bankgiganten. Omdat Deutsche en Commerzbank samen heel groot zijn, kan Duitsland het zich niet permitteren dat de fusiebank zou omvallen. Dat betekent dat die fusiebank altijd impliciet op staatssteun kan rekenen.

Volgens persbureau Reuters zou Deutsche Bank de eigen buffers eerste flink moeten verhogen wil de Europese Centrale Bank toestemming geven voor een fusie. Dat maakt de aandeelhouders van vooral Deutsche Bank een stuk minder enthousiast: hun belang zou verwateren als Deutsche nieuwe aandelen uitgeeft om de kapitaalbuffers te vergroten.

Meer gegadigden

Een fusie van Commerzbank met HypoVereinsbank heeft veel minder nadelen. Er is minder overlap, waardoor het banenverlies waarschijnlijk kleiner is. De gecombineerde bank wordt wel groter dan de Deutsche Bank, maar niet zo’n gigant als wanneer de nummer één en twee in Duitsland samengaan.

Volgens de Financial Times zijn er overigens  meer opties. Commerzbank zou ook in de belangstelling staan van andere grote Europese banken. Onder meer het Franse BNP Paribas, het Spaanse Banco Santander en het Nederlandse ING worden genoemd als mogelijke geïnteresseerden.

Lees ook:

De grootste Duitse banken willen fuseren 

Zowel Deutsche Bank als Commerzbank zit in zwaar weer. Een fusie kan uitkomst bieden, maar makkelijk wordt het niet.

Grootschalige inval bij Deutsche Bank na Panama Papers

De Duitse justitie denkt dat Deutsche Bank op grote schaal meewerkte aan witwassen van crimineel geld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden