Italiaans talent voor en achter de camera

We hebben de Coen Brothers en de Dardenne Brothers, evenals de Quay Brothers en de Taviani Brothers. Hoog tijd om kennis te maken met de Rohrwacher Sisters. Dat wil zeggen: eerst was er Alba Rohrwacher (36). De Italiaanse actrice met het kortgeknipte koppie en het engelengezicht speelde de dochter van Tilda Swinton in 'Io Sono L'Amore', het liefdesdrama vol lustopwekkende kookkunsten van de nieuwe Italiaanse regisseur Luca Guadagnino. Kort daarop volgde een verpletterend optreden in de bestsellerverfilming 'De Eenzaamheid van de Priemgetallen'. Alba Rohrwacher - vanaf vandaag te zien in de androgyne titelrol van de Italiaans-Albanese vertelling 'Sworn Virgin' - was zelfs iets beter dan de film.

En toen was er naast Alba opeens Alice, de drie jaar jongere zus die met haar eerste film als regisseur meteen naar Cannes mocht. 'Corpo Celeste' was het mooi geobserveerde verhaal van een 12-jarig meisje op de rand van de pubertijd dat alles wil onderzoeken, vooral haar relatie met het rooms-katholieke geloof.

Na 'Corpo Celeste' hing een samenwerking tussen de talentvolle Italiaanse zussen in de lucht. En ziedaar, 'Le Meraviglie' overtrof de stoutste verwachtingen. Opnieuw een verhaal over een 12-jarig meisje dat haar weg moet zien te vinden, zij het in een andere setting: een druk gezin op het Italiaanse platteland waar iedereen meehelpt op de honingboerderij, kinderen incluis. Een hommage aan de verdwijnende boerencultuur, en een opvallend aardse vertelling, met Alba in de rol van de redderende moeder. De film ontving de Grote Juryprijs in Cannes, de tweede prijs na de Gouden Palm. Juryvoorzitter Jane Campion was verrukt van de Italiaanse coming of age-film, evenals jurylid Sofia Coppola die onlangs in T Magazine, een supplement van The New York Times, de zussen interviewde.

Ja, ze waren zelf opgegroeid op een honingboerderij op het Italiaanse platteland, beaamden ze, zonder televisie of bioscoop. Alleen sporadisch hadden ze wat films gezien. Ze herinnerden zich vooral 'E.T.' en 'The Blue Lagoon'. Het kitscherige schipbreukelingendrama - waarin een jeugdige Brooke Shields en Christopher Atkins aanspoelen op een tropisch eiland en pas jaren later, met liefdesbaby, worden gevonden - speelde een belangrijke rol in hun jeugd, vetrouwden ze Coppola toe. 'Ik denk dat je de meest invloedrijke films in je vormende jaren ziet', aldus Alice. 'Zoals je je naam niet kunt kiezen, kun je ook niet de films kiezen waarvan je houdt.'

Als natuurtalent achter de camera weet Alice wel wat ze wil vertellen. Ze studeerde literatuur en filosofie aan de Universtiteit van Turijn, maar merkte dat ze zich met beelden beter kon uitdrukken dan met woorden. Hetzelfde geldt voor Alba die een acteeropleiding volgde in Rome, aan de oudste en beroemdste filmschool van Europa, het Centro Sperimentale di Cinematografia.

Heel benieuwd wat de Italiaanse boerendochters nog meer in hun mars hebben. Aan de filmprojecten die ze kiezen, ligt in ieder geval een onderzoekende houding ten grondslag. Inspiratie voor 'Le Meraviglie', hun eerste gezamenlijke filmproject, vonden ze in een essay van de Nederlands-Amerikaanse sociologe Saskia Sassen, over hoe de stad verandert in een themapark. De Rohrwacher Sisters (of in goed Italiaans: de Sorelle Rohrwacher) verruilden voor hun film de stad eenvoudig voor het Italiaanse platteland, waarop inmiddels hetzelfde pretparkdenken zou zijn losgelaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden