Italiaans OM vraagt om uitlevering 22 CIA-agenten

rome -De openbaar aanklager in Milaan heeft om de uitlevering gevraagd van 22 vermoedelijke agenten van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, die betrokken zouden zijn geweest bij de ontvoering van een Egyptische geestelijke op Italiaanse bodem in 2003. Dat is gisteren bekendgemaakt.

Het verzoek is ingediend bij het Italiaanse ministerie van justitie. Dat nu moet besluiten of de Amerikaanse regering zal worden verzocht de 22 verdachten aan Italië uit te leveren, eventueel vergezeld van een internationaal arrestatiebevel.

Minister van justitie Roberto Castelli heeft over de zaak het laatste woord. Hij is net terug uit Washington, maar het is niet duidelijk of hij de zaak daar ook met zijn Amerikaanse ambtgenoot Alberto Gonzales heeft besproken.

Eerder dit jaar vaardigde aanklager Armando Spataro in Milaan al arrestatiebevelen uit voor de veronderstelde CIA-agenten. Zij zouden betrokken zijn geweest bij de ontvoering van Osama Moestafa Hassan Nasr, ook bekend als Aboe Omar. Nasr zegt op 17 februari 2003 in Milaan te zijn ontvoerd door de CIA, waarna hij in Egypte gemarteld zou zijn.

Italiaanse aanklagers zeggen dat de veronderstelde ontvoering van Nasr een zware schending is van de Italiaanse soevereiniteit. Bovendien heeft de actie van de veronderstelde CIA-agenten een lopend Italiaans terrorisme-onderzoek in de war geschopt. De Italiaanse regering heeft gezegd geen weet te hebben gehad van een CIA-actie in Milaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden