It giet vannacht oan voor Maarten van der Weijden, zal zijn Elfstedentocht slagen?

Zwemmer Maarten van der Weijden tijdens een test bij Stavoren.Beeld Casper van Waggelen

Om geld op te halen voor het goede doel, wil Maarten van der Weijden de Elfstedentocht zwemmen. Hij weet niet of hij finish zal halen. 

Zaterdagochtend om 4.15 begint de olympisch kampioen van Peking aan de zwaarste beproeving uit zijn carrière: het zwemmen van de Elfstedentocht.

Van der Weijden wil tijdens de tocht van 200 kilometer, waar hij drie dagen over gaat doen, geld ophalen voor elf verschillende onderzoeken naar kanker. De zwemmer kreeg zelf op 20-jarige leeftijd acute leukemie en had het geluk daar van te genezen. Uit schuldgevoel tegenover de mensen die de ziekte niet overleven, bedenkt hij extreme zwemuitdagingen voor het goede doel.

In de aanloop naar de tocht bracht de actie al 731.000 euro bij elkaar. Dat bedrag stond vlak voor de start volgens Van der Weijden ‘al weer veel hoger’. Wat dat betreft is zijn tocht nu al een succes, of hij hem nou uitzwemt of niet.

Over de kans van slagen is hij namelijk onzeker. 200 kilometer achter elkaar zwemmen deed hij nog nooit. De langste trainingstocht die hij maakte was 130 kilometer. De olympisch kampioen heeft geen idee of hij de finish in Leeuwarden haalt. “Ik weet het echt niet, ik hoop het natuurlijk wel. Als sporter moet je misschien zeggen dat je gelooft in eigen kunnen, maar ik heb zoiets nog nooit gedaan.”

Onderkoeld

Het grootste gevaar is onderkoeling. “Toen het vorige week 26 graden was, liep ik juichend door het huis. Toen het weer omsloeg maakte me dat wel een beetje angstig. Als het regent, koelt het water heel snel af.”

Het water is nu afgekoeld naar een graad of 20. Dat is te doen, denkt Van der Weijden, al had hij het liever een paar graden warmer gehad. Toen het water drie graden kouder was tijdens een trainingstocht van Amsterdam naar Leeuwarden raakte hij onderkoeld. Zijn team haalde hem uit het water toen zijn lichaamstemperatuur was gezakt tot een temperatuur van 35.1. “Bij de eerste nacht op het IJsselmeer was heel koud. Toen was het water echt 16 of 17 graden. Dat ging niet goed.”

De mensen die hem bijstaan, houden zijn temperatuur in de gaten door middel van een thermometerpil die hij inslikt. Om onderkoeling te voorkomen, heeft Van der Weijden een wetsuit getest waar speciaal voor hem een verwarmingselement was ingebouwd. Dat bleek een ­mislukte uitvinding. “Doordat er een klein laagje water tussen het pak en je lichaam zit, verwarm je het water in plaats van jezelf. Zelfs als ik dat pak op de hoogste stand zet, voelde ik het eigenlijk niet of nauwelijks.”

Mietje

Tijdens zijn olympische carrière werd Van der Weijden weleens door zijn concurrenten gepest met het feit dat hij altijd wedstrijden uitkoos waar het water relatief warm was. “Ze zeiden altijd, ‘goh Maarten, wat ben jij eigenlijk een mietje omdat je graag in warm water zwemt’. Tot ik een keer een wedstrijd deed waar het water extreem warm was met 33 graden. Toen was ik degene die daar fluitend door kon komen. De ­mensen die heel goed tegen koud water konden, hadden het toen moeilijk.” Van der Weijden is dus geen fan van koud water, al werd hij begin dit jaar wel Fries kampioen ijszwemmen op 500 meter in 5 graden. “Het is een trucje dat je door moet hebben. Je moet doorademen en niet in paniek raken. Je moet zorgen dat je geen schrik krijg.”

Maar ook water van 20 graden kan dus gevaarlijk zijn als je er drie dagen lang non-stop in zwemt. Van der Weijden heeft tijdens lange trainingen weleens gehallucineerd door de extreme omstandigheden zonder slaap. “Ik zie dan dingen die er niet zijn. Ik zag een keer een roze waterfiets, terwijl ik nog wel heel helder kon beredeneren dat die roze waterfiets er niet echt kon zijn. Toen ik 36 uur achter elkaar in een zwembad zwom, ging ik stippen zien.”

En kou en uitputting zijn niet de enige gevaren onderweg: de waterkwaliteit is zo slecht, dat de zogeheten City­swims, waarbij recreanten een stukje met Van der Weijden zouden meezwemmen, zijn afgelast.

Lees ook: Het is gekkenwerk, maar 'it giet oan' voor Maarten van der Weijden

Van der Weijden stak al het Kanaal over en zwom daarna weer terug. En hij zwom van Amsterdam naar Rotterdam in een recordtijd. Maar 200 kilometer achter elkaar door zwemmen door de Friese elf steden, dat is van een andere orde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden