Weblog

Israëlische superzonneboiler helpt de cv

De honingraatstructuur van de Tigi zonnecollector. Beeld Tigi Solar
De honingraatstructuur van de Tigi zonnecollector.Beeld Tigi Solar

Ik gebruik heel af en toe de kreet super-dit of -dat. Niet te vaak, dit is denk ik pas de derde keer, en volgens mij is het ook nu echt terecht. Het Israëlische bedrijf Tigi Solar heeft een zonnecollector ontwikkeld die de cv deels kan vervangen.

Vincent Dekker

Vorig jaar heb ik even gekeken of ik naast mijn zonnepanelen ook een zonneboiler op m'n dak moest zetten. Mijn warmwatergebruik blijkt echter veel te laag om een investering van pakweg 2000 euro verantwoord te laten zijn. Ik zou er zes tientjes aan gas per jaar mee besparen.
Toch kan ik, dankzij een goudgelokte collega/tipgeefster, nu nauwelijks wachten totdat de zonneboiler van Tigi Solar volgend voorjaar te koop zal zijn. Want Tigi gaat niet zozeer mijn douchewater verwarmen alswel mijn cv-water. En dat kan volgens het bedrijf tot echt grote besparingen op de gasrekening leiden. Ook in West-Europa en Nederland, waar in de winter de zon laag staat en bepaald niet altijd door de wolken heen dringt.

Tigi heeft een zonnecollector ontwikkeld die de zonnestraling zo goed opvangt dat er zelf een kookbeveiliging in moet om te voorkomen dat de zaak door oververhitting explodeert. Het water wordt in ieder geval zo heet, dat het de gasbrander in een cv-ketel deels kan vervangen.
Het geheim van de collector is een combinatie van slim vangen van zonnestralen in een soort honingraat, waardoor de weerkaatsing van het licht minimaal wordt, en een goede doorzichtige isolatie zodat de warmte niet weer verloren gaat aan de buitenlucht. In de honingraatkamertjes zit stilstaande lucht die warmteuitwisseling sterk beperkt.

Het bedrijf heeft zijn collectoren getest in onder meer Duitsland en Boston in de VS. Daar hebben de collectoren zich bewezen. De productie van de collectoren komt eind dit jaar op gang.

Tigi heeft in Europa als eerste een Duits bedrijf in de arm genomen om zijn collectoren te verkopen. Dat zal volgend voorjaar met de daadwerkelijke levering kunnen beginnen, aldus Tigi-topman Zvika Klier. Het nog niet bij naam genoemde bedrijf heeft gelukkig ook vestigingen in Nederland. De consumentenprijs kan hij niet noemen, die wordt straks door de Duitse verkoper bepaald. Maar de prijs zal zitten tussen die van een simpele platte plaatcollector en een collector met vacuümbuizen. "En onze collector zal meer rendement leveren dan die twee", aldus Klier.

Voor alle duidelijkheid: ik ben niet de enige met hoge verwachtingen van de Tigi zonnecollectoren. Het bedrijf is vorige week opgenomen in de prestigieuze top-100 van meestbelovende clean-techbedrijven ter wereld van de Cleantech Group.

Meer huis en haard verwarmend energienieuws komt voorbij op Twitter via @VincentDekker4.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden