Israëlische premier stuurt brief naar Egyptische president Morsi

Mohamed Mursi Beeld reuters
Mohamed MursiBeeld reuters

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de nieuwe Egyptische president Mohammed Morsi per brief gevraagd het vredesverdrag in stand te houden. Netanyahu benadrukte in de brief Israëls wens om de samenwerking voort te zetten en de vrede te versterken, zei een Israëlische bron vandaag.

De brief werd bezorgd via de Israëlische ambassadeur in Egypte. Israël en Egypte tekenden in 1979 een vredesverdrag. Dat was zeer opzienbarend na jaren van oorlog.

Bondgenoten
Onder de verdreven president Hosni Mubarak waren Caïro en Jeruzalem bondgenoten in de strijd tegen de radicale Palestijnse Hamasbeweging. Morsi daarentegen is pro-Palestijns en heeft felle kritiek geuit op Israël.

Morsi komt voort uit de Moslim Broederschap. Die conservatieve beweging was de grootste partij in het parlement. Israël reageerde eerder bezorgd over de groeiende macht van de Moslim Broederschap in Egypte na de val van Mubarak.

Ook president Shimon Peres van Israël heeft Morsi per brief gevraagd zich aan het vredesverdrag te houden. 'Vrede is, in tegenstelling tot oorlog, een overwinning van beide kanten', zei Peres.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden