Israëlische partij belooft kiezers de hemel

Het pamflet. Beeld Twitter @Elizrael
Het pamflet.Beeld Twitter @Elizrael

Israëlische partijen mogen hun kiezers gouden bergen beloven, maar de belofte van een enkeltje paradijs gaat te ver. Het Centraal Verkiezingscomité tikte dinsdag de Shas-partij op de vingers, omdat die pamfletten verspreidt met de leuze 'Wie stemt op Shas gaat naar de hemel'.

Robin de Wever

Het rechtse en ultra-orthodox joodse Shas is momenteel met 11 zetels de op vijf na grootste partij van het land. De hemelbelofte op de pamfletten is voorzien van een foto van Ovadia Yosef, de voormalige opperrabbijn van de sefardi (joden met Portugese wortels). Yosef overleed anderhalf jaar geleden, maar is bij veel Israëli's nog steeds mateloos populair.

De pamfletten zijn tegen het zere been van andere rechtse partijen, meldt de Israëlische krant Haaretz. Zij dienden met spoed een klacht in en herinnerden het Verkiezingscomité eraan dat het gebruik van religieuze afbeeldingen op verkiezingsmateriaal niet is toegestaan.

'Shas belooft ook zegening door rabbijnen'
De extreemrechtse joodse partij Het Joodse Huis deed daar nog een schepje bovenop en beweerde dat Shas haar kiezers ook zegeningen door rabbijnen in het vooruitzicht stelt. Er zou een lijst circuleren waarop kiezers konden aangeven dat ze op Shas gestemd hadden en dat ze aanspraak wilden maken op zo'n zegening.

Als die aantijging klopt, zit Shas fout. Partijen mogen kiezers geen spirituele beloning in het vooruitzicht stellen, net zo min als geestelijke straf voor het stemmen op een andere partij. Overigens wordt het verbod op het gebruik van religieuze afbeeldingen door lang niet iedereen nageleefd. Ook de partijen die tegen Shas in het geweer kwamen, maken zich daar soms schuldig aan.

Het Verkiezingscomité heeft Shas opgeroepen om haar pamfletten niet langer te verspreiden, maar de partij haalt daar de schouders over op. In een reactie noemt ze religieuze uitdrukkingen als deze 'een integraal onderdeel van de traditie van de meeste Israëlische burgers'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden