Israëlische luchtaanval op Syrië

Wapentransport voor Hezbollah lijkt doelwit Syrische tv: Onderzoekscentrum gebombardeerd

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben gisteren een aanval uitgevoerd in Syrië, vlak langs de grens met Libanon. Volgens anonieme diplomaten ter plaatse is een konvooi met vrachtwagens geraakt. De trucks zouden wapens vervoeren vanuit Syrië naar de militante islamitische organisatie Hezbollah in Libanon.

Israël ontkent noch bevestigt het bericht. De Syrische staatstelevisie meldde gisteravond dat er een 'onderzoekscentrum' was gebombardeerd.

Het lijkt erop dat Israël de aanval ruim van tevoren heeft gepland. Het land voerde al een dag lang schimmige, verboden vluchten uit in het Libanese luchtruim. Bovendien stuurde Israël eerder deze week zijn dure afweergeschut Iron Dome naar de noordelijke stad Haifa. Officieel was dat slechts een 'routinehandeling', maar het geschut zou ook eventuele Syrische of Libanese vergeldingsraketten kunnen neerhalen.

Het getroffen konvooi vervoerde volgens de diplomaten SA-17-luchtafweerraketten. Hezbollah-strijders hadden deze geavanceerde projectielen, van Russische makelij, kunnen gebruiken om Israëlische straaljagers uit de lucht te schieten. Voor Israël zou het zo lastiger worden om controlevluchten boven Libanon uit te voeren. Hezbollah zou dan meer armslag krijgen bij de strijd tegen Israël.

Het konvooi bevatte geen chemische wapens. Het Israëlische leger vreest dat het chemische wapenarsenaal van de Syrische president Basjar Assad in handen valt van Hezbollah. Dat zou kunnen gebeuren als Assad de controle erover verliest. Hij zou de chemicaliën ook kunnen weggeven aan Hezbollah, bij wijze van wanhoopsdaad, als hij zich door de burgeroorlog in eigen land te veel in het nauw gedreven voelt. Maar volgens de Verenigde Staten ligt alles nog netjes opgeborgen.

De Israëlische aanval was niet bedoeld om Assad ten val te brengen. Over zo'n militaire ingreep zijn de Verenigde Naties het nog altijd niet eens. China en Rusland blijven president Assad de hand boven het hoofd houden. Westerse landen, Turkije en de Arabische Golfstaten steunen de opstandelingen.

VN-landen zamelden gisteren wel geld in. Tijdens een donorconferentie in Koeweit brachten ze ruim 1,1 miljard euro bijeen. Dat is vooral bedoeld voor de opvang van 700.000 vluchtelingen in de buurlanden van Syrië.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden