Israëlische ex-legerleider Dan Shomron overleden

(Novum/Ap) - De voormalige Israëlische legerleider Dan Shomron, die de bekende reddingsactie op het vliegveld van Entebbe in 1976 leidde, is dinsdag in Tel Aviv overleden. Shomron werd drie weken geleden naar het ziekenhuis gebracht vanwege een beroerte, maar herstelde niet meer. Hij is 70 jaar oud geworden.

Shomron gaf leiding aan de reddingsoperatie op Entebbe, een vliegveld in Uganda, waar een door Palestijnen en Duitsers gekaapt vliegtuig afkomstig uit Tel Aviv, met meer dan honderd Israëlische en joodse gijzelaars heengevlogen was. Commando's werden daar midden in de nacht uitgeladen om de operatie uit te voeren en redden het overgrote merendeel van de gijzelaars.

Israëlische leiders zien Shomron als een van de grootste militaire geesten uit de geschiedenis van het land. "Dan Shomron was een dappere strijder die zijn stempel heeft gezet op het moreel van het Israëlische leger, door sommige van de meest gewaagde operaties uit te voeren", zei de Israëlische premier Ehud Olmert. "Zijn dood vormt een gemis voor heel Israël."

Shomron was chef-staf van de krijgsmacht van 1987 tot 1991 - de periode dat de Palestijnen voor het eerst in groten getale in opstand kwamen en Irak scudraketten op het land afschoot. Tussen 1979 en 1983 coördineerde hij de terugtrekking van Israëlische troepen uit het schiereiland Sinaï, na het historische vredesverdrag tussen Egypte en Israël in 1979.

In 1955 begon Shomron als paratroeper in het Israëlische leger en vocht met Britten, Fransen en Israëliërs in 1956 in Sinaï tegen Egypte toen dat land het Suezkanaal nationaliseerde.

Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 vocht hij weer in Sinaï. In 1974 werd Shomron brigadegeneraal en kreeg hij de leiding over de paratroepen en de infanterie. Toen hij het leger in 1991 verliet, werd hij bestuursvoorzitter van het Israëlische staatsbedrijf dat wapens fabriceert.

In 2006 werd Shomron nog eens teruggeroepen uit zijn pensioen om een intern onderzoek van het leger te leiden naar Israëls mislukte Libanonoorlog van dat jaar. Conclusie van het onderzoek was dat de legerleiding Olmerts politieke doelen niet heeft kunnen omzetten in militaire doelen.

De Israëlische minister van defensie Ehud Barak, die eerst assistent, toen opvolger was van Shomron als chef-staf, vindt hem een van de meest briljante en dapperste leidinggevenden in het veld van de afgelopen tientallen jaren. "Ik heb hem jarenlang gekend, sinds we beiden kapitein waren", zei Barak. "Ik was zeer op hem gesteld en ik werkte graag met hem samen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden