opinie

Israëlische en Palestijnse grenzen zijn níet in San Remo bepaald

Palestijnse mannen die een moskee willen bezoeken in Jeruzalem wachten voor een muur bij een checkpoint ten noorden van Jeruzalem. Beeld epa
Palestijnse mannen die een moskee willen bezoeken in Jeruzalem wachten voor een muur bij een checkpoint ten noorden van Jeruzalem.Beeld epa

Voor een oplossing van het conflict tussen Israël en de Palestijnen is niet gemakkelijk een jaar aan te wijzen waarop de grenzen van de staat Israël bepaald zijn, zegt Patrick Bolder, ervaringsdeskundige Israël-Palestina. 

Het betoog van Sipke de Boer over het conflict tussen Israël en de Palestijnen (Opinie, 1 februari) is flinterdun en zit vol met fouten. Hierdoor levert zijn stuk geen bijdrage aan een gedegen discussie.

De Boer spreekt over grenzen die in San Remo in 1920 zijn bepaald. Die conferentie bepaalde echter geen grenzen, maar wees Groot-Brittannië aan als mandaathouder over Palestina en Mesopotamië. En ‘historische, bijbelse grenzen’? Die zijn in San Remo niet benoemd. Wat zijn die grenzen dan wel?

De staat Israël kwam tot stand op 14 en 15 mei 1948. De Verenigde Naties erkenden de staat met een meerderheid van stemmen, na een door David Ben-Gurion ingediende Verklaring van Onafhankelijkheid. Over de grenzen was even eerder een voorstel gedaan. Daarbij zou Israël een stuk kleiner zijn geworden dan momenteel geldt.

Veroverd, niet heroverd

Het ‘Nationale Tehuis’ voor het Joodse volk werd al in de Balfour-verklaring van 1917 genoemd. Van een Joodse of Israëlische staat of land was echter geen sprake. De rechten voor Palestijnen gingen verder dan alleen Mesopotamië, Libanon, Syrië en Jordanië, zoals De Boer beweert. De verklaring stelde bovendien dat de oorspronkelijke bevolking van wat nu Israël en Palestina is, haar rechten behield. (Nothing shall be done which may prejudice the civil and religious rights of existing non-Jewish communities in Palestine.)

Israël werd in 1967 niet aangevallen door Egypte, Syrië en Jordanië. Deze Arabische landen hadden wel een militair samenwerkingsverband ondertekend en de Egyptische president Nasser sprak al meermaals over de vernietiging van Israël. Israël begon de oorlog op 5 juni 1967 met de inzet van air power waarbij de Egyptische en Syrische luchtmacht werden uitgeschakeld en het gevecht op de grond succesvol werd. De Sinaïwoestijn, Golanhoogte en de Westbank inclusief de oude stad Jeruzalem werden veroverd, niet heroverd zoals De Boer beweert.

Gedeelde hoop

De Boer verbaast zich erover dat er nu sprake is van ‘bezette gebieden’. Als hij dat niet snapt, moet hij zich toch echt verdiepen in oorlogsrecht en eens kijken op de westelijke Jordaanoever.

Het land is niet bewoonbaar gemaakt door de Israëli’s, dat was het al voordat de staat Israël werd uitgeroepen.

Maar één zaak kan ik wel delen met De Boer: de hoop dat gematigde en verstandige Israëli’s (Joods en Arabisch) en Palestijnen tot samenwerking en duurzame vrede kunnen komen.

Lees hier het betoog van Sipke de Boer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden