Israëlische ambassade VS geeft kolonistenwijn cadeau

De geschenkdozen die de Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten deze Kerst rondstuurt, zullen niet bij iedereen in de smaak vallen. Ron Dermer heeft ze volgestopt met producten uit nederzettingen in de bezette gebieden. Zo wil hij het statement maken dat deze gebieden wat hem betreft gewoon bij Israël horen.

Het gaat om wijn, olijfolie, huidcrème en de zoete oriëntaalse lekkernij halva, alle geproduceerd op de bezette Westelijke Jordaanoever en de Golanhoogte. De ambassadeur wil met het omstreden geschenk strijden tegen de zogeheten BDS-beweging, die Israël via Boycots, Desinvesteringen en Sancties wil dwingen om een eind te maken aan de bezetting.

Dermer is niet gediend van deze club, die volgens hem gedreven wordt door 'fanatici die Israël willen vernietigen', zo schrijft hij in een begeleidende brief, ook te lezen op zijn Twitter-account. De fanatici krijgen in zijn ogen steun van 'gekken' met het 'naïeve geloof' dat BDS de vrede tussen Israëliërs en Palestijnen dichterbij brengt.

Behalve de BDS-activisten geeft Dermer ook de Europese Unie een veeg uit de pan. De EU besloot vorige maand dat producten uit de illegale nederzettingen als zodanig herkenbaar moeten zijn aan het etiket. Kwestie van eerlijke voorlichting aan de consument, en van keuzevrijheid. Maar Dermer vindt het 'schaamteloos'.

De EU en de VS erkennen de nederzettingen niet. De koloniale uitbreidingen zijn volgens het internationaal recht illegaal, en dat geldt evenzeer voor de producten die er worden gemaakt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden