Israëlisch verzet tegen uitzetting kinderen

Doorgaans is links/liberaal Israël minder gecharmeerd van de echtgenote van premier Netanjahoe, die het imago heeft van een bemoeizuchtige, hysterische vrouw. Sinds kort is zij hun held.

Sarah Netanjahoe heeft zich namelijk gemengd in een heftig debat dat in Israël woedt over het lot van 400 kinderen van gastarbeiders die met uitzetting worden bedreigd.

„Als psychologe en de moeder van twee kinderen, smeek ik u uw zeggenschap te gebruiken om de meeste van de 400 kinderen in Israël te laten blijven”, zo schreef zij aan de minister van binnenlandse zaken, Eli Jisjaj. Die verwees haar naar de interministeriële commissie die over de zaak gaat én haar echtgenoot.

De minister, hoofd van de religieuze Sjaspartij, is fervent voorstander van het terugdringen van het aantal gastarbeiders, die hij beschouwt als een gevaar voor het karakter van Israël als Joodse staat. Hij beschuldigt ze ervan hun kinderen te misbruiken als menselijk schild tegen hun uitzetting. „Ze denken dat als ze maar een kind baren ze een verblijfsvergunning krijgen.” Israël kent geen automatisch recht op staatsburgerschap op grond van geboorte.

Jisjaj zorgde al eerder voor opschudding met zijn uitspraak dat „de gastarbeiders ziektes met zich meebrengen, zoals hepatitis, mazelen, als ook tuberculose, aids en drugsverslaving”.

Israël telt ongeveer 200.000 gastarbeiders, de meesten uit Afrikaanse landen, China en de Filippijnen. Van de helft is de verblijfsvergunning verlopen, soms al jaren.

De regering besloot verleden jaar al dat naar schatting 1200 ’illegaal’ in Israël geboren kinderen moesten worden uitgezet. Onder hen bevinden zich kinderen die al jaren naar school gaan en geen ander land kennen. Onder druk van de publieke opinie werd de uitvoering van het besluit opgeschort tot het einde van het schooljaar.

Begin deze maand boog de regering zich over een compromisvoorstel: 800 kinderen die al meer dan vijf jaar in Israël wonen, naar school gaan en Hebreeuws spreken, mogen blijven. De rest moet weg, met hun ouders.

Voorstanders van het besluit stellen dat Israël geen keus heeft, wil het de toevloed van illegalen indammen. De afgelopen jaren behoren daartoe ook vluchtelingen uit Soedan die vanuit Egypte de grens oversteken. Tegenstanders stellen dat Israël als land van Joodse vluchtelingen moreel verplicht is geen kinderen uit te zetten die geen ander thuis hebben.

Premier Netanjahoe heeft de afgelopen week de compromismaatregel verdedigd als een „redelijke en afgewogen beslissing, die op twee overwegingen teruggaat, een humanitaire en een zionistische”. Zijn regering wil tegen 2013 alle illegale arbeiders het land uit hebben en ook het aantal legale gastarbeiders drastisch terugbrengen.

Jossi Sarid, ex-leider van de linkse Meretz-partij werpt in een artikel in Ha’aretz daar tegenin dat voor Netanjahoe ’humaan’ en ’zionistisch’ blijkbaar twee verschillende en zelfs tegengestelde begrippen zijn.

De leider van de Arbeiderspartij, minister van defensie Ehoed Barak, die niet bij de stemming was, heeft gevraagd het besluit te herzien. „Israël kan geen honderden kinderen uitzetten. Dat is niet joods en niet humaan. Wij die de Holocaust hebben meegemaakt en getuige waren van de selectie in de kampen en de scheiding tussen kinderen en ouders, voelen ons verstikt door schaamte”, schrijft Barak in een brief aan Netanjahoe. Ook holocaustoverlevenden protesteren tegen de uitzetting en scholieren voeren actie voor hun schoolkameraadjes. En in een demonstratie tegen de uitzetting liep ook Aliza Olmert, de vrouw van de vorige premier mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden