Israëlisch modeblad maakt sexy fotoshoot met 'ultra-orthodoxen'

Ultra-orthodoxe joden drukken een steeds groter stempel op de samenleving, waarschuwen Israëli's. De zogeheten charediem zouden hun strikte seksescheiding maatschappijbreed opdringen. Modeblad BelleMode protesteert tegen die segregatie - met prikkelende beelden.

In het februarinummer van het Israëlische tijdschrift worden vrouwen omgeven door degelijke, in het zwart geklede mannen. Hoewel de heren geen 'ultra-orthodoxe' baard en hoed dragen en sommigen geen broek aan hebben, lijkt de boodschap duidelijk. In deze bus hoeft de 'lustopwekkende' vrouw zich niet af te zonderen. In tegendeel.

Discriminatie

Ook de omgeving van de modellen heeft symbolische waarde: ultra-orthodoxen maken zich in het bijzonder hard voor seksescheiding in bussen. Veel vrouwen beschouwen dat als discriminatie. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Clinton vergeleek de praktijk onlangs met de rassenscheiding in de Verenigde Staten.

Ongeveer 10 procent van de 7,7 miljoen Israëliërs staat te boek als ultra-orthodox. Vanwege hoge geboortecijfers groeit deze minderheid echter snel. Omdat veel ultra-orthodoxe afgevaardigden in politieke besturen zetelen, is hun politieke macht relatief groot.

President Shimon Peres riep in december op om te protesteren tegen ultra-orthodox extremisme.

Rollen omgedraaid
Redacteur Maya Pollack noemt de beelden volgens de Jeruzalem Post 'een fantastisch middel om de uitsluiting van vrouwen onder de aandacht te brengen'. Op sommige foto's draait BelleMode de rollen overigens om. Daar zijn juist de mannen schaars en 'sexy' gekleed - een scenario dat onder radicale joden nog minder denkbaar is.

Volgens fotograaf Lion Nordman bewijst de modewereld het ongelijk van de ultra-orthodoxen. Verwijzend naar hun angst voor onreine gedachten: 'Ik word minstens vier keer per week omgeven door minimalistisch geklede vrouwen', en toch kan ik mezelf prima bedwingen.'

Klik hier voor de volledige fotoreportage.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden