Israëlisch leger vernietigt bomen van 'Tent of  nations'

"Ze kwamen om vijf uur 's ochtends met bulldozers", zegt de Palestijnse boerin, computerdeskundige en vredesactiviste Jihan Hawwash. "Doordat ze zo vroeg kwamen kon onze advocaat niets meer ondernemen."

Samen met haar man Daoud Nassar leidt Hawwash in de buurt van Betlehem de 'Tent of nations', een boerenbedrijf dat tevens de functie heeft van een internationaal vredeskamp. Maandag vernietigden Israëlische bulldozers in de vroege ochtend ongeveer vijftienhonderd fruitbomen van het bedrijf, omdat ze volgens de bezettingsautoriteiten geplant waren op grond die toebehoort aan de staat. Hawwash: "Ze begroeven de bomen onder het zand. We hadden beroep aangetekend tegen de beslissing. Onze zaak bij het gerechtshof loopt nog, maar onze advocaat had niet de kans de vernieling tegen te houden."

De 'Tent of nations' bevindt zich tussen Israëlische nederzettingen en legerposten. Het echtpaar Nassar Hawwash is niet financieel afhankelijk van het bedrijf en beschouwt de 'Tent of nations' vooral als een christelijk vredessymbool. De afgelopen twaalf jaren hielpen internationale vrijwilligers het bedrijf te beschermen tegen militante kolonisten uit de naburige Israëlische nederzettingen. Voor die tijd kapten kolonisten geregeld fruitbomen om of ze blokkeerden ze de toegangsweg tot het bedrijf. Ook kregen Nassar en Hawwash aanbiedingen om hun bedrijf te verkopen. Ze betalen kapitalen aan advocatenrekeningen. De teller stond vorig jaar op 170.000 dollar.

Een jaar geleden bezocht Nassar Nederland. Tegen Trouw zei hij toen: "Vrede is niet hetzelfde als de afwezigheid van conflicten. In elke samenleving heb je conflicten... Een wereld zonder conflicten en geweld is een sprookje. Vrede is wel een mentaliteit. Het is het vermogen om vrede te beleven, ook te midden van lijden. Het is een soort spiritualiteit."

Bij de ingang van het bedrijf staat een steen met de tekst: "We weigeren vijanden te zijn." Per jaar bezoeken ongeveer zesduizend toeristen de 'Tent of nations'. Onder hen zijn ook Israëliërs. Omdat het door alle reisbeperkingen in de bezette gebieden bijna onmogelijk was geworden om het fruit af te zetten op de Israëlische of zelfs de Palestijnse markt, ging de 'Tent of nations' de vruchten verwerken tot frisdranken. Nassar vertelde over Palestijnse boeren die noodgedwongen als bouwvakkers werkten op Israëlische nederzettingen die hun eigen grond hadden geconfisqueerd. Over het Palestijns-Israëlische conflict zei hij: "We moeten de kaars van hoop laten branden. De Israëliërs en wij bevinden ons in een tunnel. Alleen komen we daar niet uit, we zullen het samen moeten doen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden