Israëlisch grondoffensief tot aan rivier Litani

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische veiligheidskabinet heeft woensdag het groene licht gegeven voor een uitbreiding van het grondoffensief in Zuid-Libanon. Het leger had daar bij monde van minister Amir Peretz van Defensie op aangedrongen.

Het leger zou door willen stoten tot aan de rivier Litani, die circa 20 kilometer ten noorden van de grens met Israël ligt.

Israëlische media meldden woensdagavond dat de opgevoerde operatie tegen de radicaalislamitische Hezbollah-militie al was begonnen, maar dat werd later ontkracht door een legerwoordvoerder. De colonnes militaire voertuigen die het buurland 's avonds binnendrongen, onder dekking van zwaar artillerievuur, moesten een einde maken aan raketbeschietingen vanuit al-Khiam, een plaats waar al eerder is gevochten.

Opmars beperkt

De zegsman benadrukte dat de jongste Israëlische opmars slechts beperkt in omvang is en dat de operatie alleen zal plaatsvinden in het gebied waar het leger nu ook al actief is. Wanneer de troepen dieper Libanon zullen binnendringen is nog niet bekend.

Vijftien Israëlische militairen kwamen woensdag om tijdens gevechten met Hezbollah-strijders in Zuid-Libanon, meldde het Israëlische leger woensdag. Eerder had de Arabische nieuwszender al-Jazeera hier al melding van gemaakt.

Iraniërs

Volgens een Israëlische legerwoordvoerder zijn bij de zware gevechten ook veertig Hezbollah-strijders gedood waaronder Iraniërs, leden van de Iraanse Revolutionaire Garde. Dat meldde de Israëlische televisiezender Kanaal 10 op gezag van diplomatieke bronnen. De Iraniërs zouden zijn geïdentificeerd door papieren die ze bij zich zouden hebben gehad.

Tienduizend militairen

Israël heeft momenteel 10.000 militairen in het zuiden van Libanon. Waarschijnlijk worden nog eens 20.000 tot 40.000 manschappen ingezet. De Israëlische vicepremier Eli Yishai verklaarde na afloop van het kabinetsberaad dat het offensief nog wel een maand kan duren en mogelijk zelfs langer.

Olmert huiverig

De Israëlische premier Ehud Olmert zou aanvankelijk huiverig zijn geweest voor een grotere militaire aanwezigheid in Zuid-Libanon. Hij zou vrezen voor veel extra slachtoffers aan Israëlische zijde en (nog) meer internationale kritiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden