'Israëliërs zijn afstammelingen van apen en varkens'

Morsi is ambivalent in zijn omgang met Israël. Beeld afp
Morsi is ambivalent in zijn omgang met Israël.Beeld afp

Israëliërs zijn 'bloedzuigers' en afstammelingen van 'apen en varkens'. De woorden zijn niet afkomstig van Al-Kaida of een aanverwante organisatie, maar van de huidige Egyptische president Mohammed Morsi. Dat blijkt uit beelden die recentelijk opdoken van een interview met Morsi daterende uit 2010 met de Palestijnse zender Al-Quds (Jeruzalem). Het zijn opvallende woorden, want de Moslimbroeder wordt door het westen nog altijd beschouwd als bondgenoot en "gematigd leider" .

Ghassan Dahhan

In de uitzending zegt Morsi dat hij het gewapende verzet tegen Israël steunt. Alle Arabische en islamitische landen zouden hun "morele plicht" moeten vervullen door militante organisaties te helpen in hun strijd tegen de 'zionisten', oordeelt Morsi. Ook meent hij dat de Arabische en islamitische wereld tot taak hebben zionisten aan te vallen, 'waar ze zich ook bevinden'.

Morsi stelt voor dat 'geen Arabisch volk of islamitisch regime nog zaken doet met hen (Israëliërs)'. Hij vervolgt: "Alle zionisten zouden uit onze landen moeten worden gezet".

In een ander fragment ontkent Morsi Israëls bestaansrecht. Daarin zegt hij dat de toekomstige grenzen van de staat Palestina dezelfde moeten zijn als die van voor Israëls stichting in 1948. "Al dat gepraat over een tweestatenoplossing en vrede berust op niets meer dan een illusie... Zij (Israëliërs) zijn van nature vijandig."

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton prees dezelfde Morsi nog onlangs de wereld in voor zijn bemiddelende rol tussen Hamas en Israël na de geweldsescalatie van afgelopen november. Het is echter onwaarschijnlijk dat de uitspraken van Morsi gevolgen zullen hebben voor de band met het westen, daarvoor is Egypte te belangrijk. Bovendien wegen de woorden van Morsi minder zwaar dan zijn gedrag. Hij blijft ondanks zijn scherpe uitspraken hetzelfde prowesterse beleid uitdragen als zijn voorganger Hosni Moebarak.

Morsi's uitspraken over Israël leidden eerder tot veel binnenlandse ophef, maar dan om een andere reden. Afgelopen juli lekte er een brief uit van Morsi die was gericht aan de Israëlische president Sjimon Perez. Daarin sprak hij met lovende woorden over de leider van de natie die hij twee jaar geleden nog betitelde als 'vijandig'. Groepen Egyptenaren beschuldigden Morsi toen van 'collaboratie' met de 'zionistische vijand'. De Egyptische president ontkent tot op heden dat hij de brief heeft geschreven.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden