Israëliërs sluiten turbulent jaar af

TEL AVIV (AP) - Met een appeltje gedompeld in de honing begonnen de Israëliërs gisteravond het nieuwe jaar, 5757. De appel met honing symboliseert de hoop op een zoet jaar, zoeter in ieder geval dan 5756 dat in de pers algemeen uitgeluid werd als een van de turbulentste in de jongste geschiedenis van de staat. Want 5756 was niet alleen het jaar van de bloedige zelfmoordaanslagen, maar ook het jaar dat de premier van Israël werd vermoord. En masse stroomden gisteren Israëliërs naar het graf van Jitschak Rabin, als een soort eerbetoon.

Toch toonde een peiling in de krant Jediot Achronot dat alle recente traumatische ontwikkeligen ten spijt, 91 procent van de ondervraagden de mening is toegedaan dat hun land een goede plaats is om te wonen.

De peilingen verschilden over wat de Israëliërs de belangrijkste gebeurtenis van het jaar vonden. In de ene krant was dat de moord op Rabin, in een andere was dat de de machtswisseling, de verkiezing van Benjamin Netanjahoe tot premier.

Hoewel de peilingen, zeker die van voor de verkiezingen, niet altijd even betrouwbaar bleken te zijn, zouden de Israëliërs al weer spijt hebben van hun keus. Een meerderheid van de Israëliërs vindt nu dat Sjimon Peres een betere premier was dan zijn opvolger Netanahoe, zo meldde het dagblad Maariv. Van de 1 013 ondervraagden gaf 54 procent de voorkeur aan Peres en noemde 34 procent Netanjahoe een betere leider. Tijdens de verkiezingen van eind mei werd Peres met miniem verschil verslagen door Netanjahoe. Diens winstmarge bedroeg toen net iets minder dan 30 000 van de in totaal drie miljoen uitgebrachte stemmen.

Netanjahoe scoort ook laag bij de beoordeling van de huidige 18 kabinetsleden, waarin de premier pas op de 13e plaats komt. Minister van defensie Jitschak Mordechai en minister van infrastructuur Ariel Sjaron functioneren volgens de geënqueteerden het best.

Nieuwjaar, Rosj Hasjana, luidt het begin in van een periode waarin de gelovige (en minder gelovige) joden zich rekenschap afleggen van hun daden. De periode eindigt over tien dagen met Grote Verzoendag, Jom Kippoer.

Net als voorgaande jaren was er extra politie en leger op de been, vooral op de drukbezochte markten, nabij de synagogen en op de stranden, uit voorzorg voor eventuele pogingen tot aanslagen. De 50 000 Palestijnen die nog wel in het bezit zijn van een werkvergunning, kunnen tot maandag Israël niet in.

De Palestijnse veiligheidsdienst zei gisteren vier leden van de Islamitische Djihad te hebben gearresteerd. Zij zouden aanslagen op Israëlische doelen hebben beraamd. De groep zou al vier dagen geleden in Bethlehem op de westelijke Jordaanoever zijn opgepakt. De Palestijnse bron ontkende echter het bericht van de Israëlische televisie dat de vier een zelfmoordaanslag hadden beraamd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden