Israëliërs moeten jaar eerder dan gepland naar de stembus

'Verkiezingen brengen confrontatie met Iran dichterbij'

INEZ POLAK

Het is nu officieel: het Israëlische kabinet heeft gisteren ingestemd met het voorstel van premier Netanjahoe de verkiezingen met meer dan een jaar te vervroegen en al op 4 september te houden. Netanjahoe voerde aan dat het land voor moeilijke politieke en economische beslissingen staat, dat er binnen zijn coalitie onrust heerst en dat hij zo de stabiliteit binnen zijn regering wil herstellen.

Volgens de peilingen is Netanjahoe zo goed als zeker van zijn herverkiezing. Niet alleen komt zijn partij, de Likoed, als grootste uit de bus, maar meent 48 procent van de Israëliers dat Netanjahoe de beste premier is, een getal waar zijn rivalen niet aan kunnen tippen.

Israëlische commentatoren menen dat de verkiezingen in feite een referendum zijn over Iran. Volgens de goed ingevoerde journalist Ari Sjaviet heeft het vervroegen van de verkiezingen niets met onrust in het kabinet te maken. Netanjahoe heeft deze stap al minstens een half jaar voorbereid 'als een militaire campagne'. De premier zou zo de eventuele herverkiezing van Obama voor willen zijn, 'om persoonlijke redenen, als ook om politieke redenen'. Netanjahoe herinnert zich maar al te goed hoe hij zelf in 1999, tijdens zijn eerste termijn als premier, met president Clinton in aanvaring kwam over het vredesbeleid en zijn weigering tot verdere concessies. Het speelde een grote rol in de val van zijn kabinet, waarna hij plaats moest maken voor de toenmalige leider van de Arbeiderspartij, Ehoed Barak.

Begin jaren negentig was zijn voorganger, Likoedleider en premier Sjamir hetzelfde overkomen. Deze weigerde de bouw van nederzettingen te bevriezen, waarop de Amerikaanse president Bush Israël financiele steun ontzegde. Het kostte Sjamir de verkiezingen, hij werd verslagen door Jitschak Rabin.

Netanjahoe vreest dat als Obama in november wordt herkozen, hij hem keihard zal aanpakken, niet alleen omdat Netanjahoe de afgelopen tijd achter de schermen ageert tegen diens herverkiezing. Maar vooral omdat, aldus journalist Sjavit, de premier vastbesloten is Iran aan te vallen en meent dit alleen te kunnen doen voor de eventuele herverkiezing van Obama. In die tussenperiode, terwijl hij zelf stevig in het zadel zit en Obama zich nauwelijks kan verroeren, heeft hij de grootste speelruimte. Sjavit meent dan ook niet dat met het openen van het verkiezingsseizoen de confrontatie met Iran even van de agenda is gehaald. Integendeel: zij is dichterbij gekomen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden