Israëliërs geloven niet echt in de overwinning

Van onze redactie buitenland

Het aantal Israëliërs dat niet in een overwinning gelooft, neemt toe. Tegelijkertijd is een grote meerderheid van de bevolking nog altijd voor een voortzetten van de strijd.

De populariteit van premier Ehoed Olmert daalt terwijl de openlijke kritiek op de regering voor haar aanpak van het conflict met de Hezbollah in Libanon groeit. Dat blijkt uit peilingen die gisteren zijn gepubliceerd. Volgens een enquête van de krant Jediot Achronot gelooft 37 procent van de ondervraagden dat Israël de Hezbollah onschadelijk kan maken, vergeleken met 40 procent een week geleden.

In een peiling van de krant Ha’aretz denkt slechts een op de vijf ondervraagden dat de oorlog, als deze nu zou ophouden, als een overwinning kan worden beschouwd, terwijl 30 procent denkt dat Israël de oorlog verliest, en 44 procent dat geen van de twee partijen als winnaar uit de bus zal komen.

De steun voor een uitgebreid grondoffensief daalde van 73 naar 64 procent. Dat wijst erop dat meer Israëliërs aanvaarden dat Israël de strijd op het slagveld niet kan beslissen en ruimte willen geven aan diplomatie.

Premier Olmert ziet zijn populariteit dalen van 73 naar 64 procent. Dat is nog hoog, gezien de soms vernietigende kritiek op de premier in de pers. Zo schreef gisteren Israëls meest prominente commentator, Ari Shavit, dat Olmert het veld moet ruimen als hij besluit de oorlog niet voort te zetten. „Je kunt niet 120 Israëliërs begraven, een miljoen Israëliërs een maand lang in de schuilkelders houden, de afschrikkingskracht verzwakken en dan zeggen ’Oeps foutje, dit was niet de bedoeling’.’’

Er is volgens Shavit geen fout die Olmert niet heeft gemaakt. „Hij is overhaast ten strijde getrokken zonder de uitkomst in te schatten; hij volgde de militairen blindelings zonder de nodige vragen te stellen. Hij gokte fout op luchtaanvallen, kwam vreemd laat met het grondoffensief. Na zich op arrogante wijze in deze oorlog te hebben gestort, leidde hij die weifelend.”

Shavit lanceert zijn aanval in de krant Ha’aretz, maar juist die krant dringt aan op een diplomatieke optie. Voor het eerst ook riepen drie bekende Israëlische schrijvers – Amos Oz, David Grosman en A.B. Yehoshua – Olmert op, in te gaan op een Libanees voorstel. Dat bepleit het stationeren van het Libanese leger samen met een internationale strijdmacht in Zuid-Libanon en het uitwisselen van gevangen. Tot nu toe hadden zij zich achter de regering geschaard. Oz benadrukte wel dat Israël gelijk had gehad om met geweld te reageren op de gewelddadige provocaties van de Hezbollah.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden