Israeliers boos na dreigement VS

JERUZALEM (AP, AFP, Reuter) - In Israel is met afkeuring en woede gereageerd op de eis van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, om de bouw van nederzettingen in de bezette gebieden stop te zetten. Baker zei dat Israel de kolonisatie moet stopzetting als het Amerikaanse kredietgaranties ter waarde van 10 miljard dollar niet wil mislopen.

Het dagblad Jedioth Aharonoth waarschuwde voor een "Amerikaans-Israelische crisis" . Veel Israeliers zien in Bakers eis een begunstiging van de Arbeiderspartij van Jitschak Rabin met het oog op de verkiezingen van juni. De Arbeiderspartij is voor stopzetting van de bouw van "politieke nederzettingen" in gebieden waar veel Arabieren wonen en is ook bereid bezet gebied op te geven in ruil voor vrede. De partij wil de nederzettingen die de Israelische veiligheid dienen echter uitbreiden.

Minister van financien Jitschak Modai sprak in een interview met de Israelische radio van een "grove inmenging in de interne zaken van de staat Israel" . Modai vreest dat er nog meer druk van Amerikaanse zijde zal volgen als Israel ingaat op de eis. "Wat zal de volgende voorwaarde zijn" , zei Modai, "misschien minder veiligheid voor de staat Israel?"

Shamirs woordvoerder Ehud Gol zei dat de Israelische regering geen officiele reactie op Bakers stap heeft. Israel blijft onderhandelen met Washington over de kredietgaranties. Israel wil de garanties hebben om op de internationale geldmarkt tegen gunstige voorwaarden geld te kunnen lenen voor het bouwen van huizen en het scheppen van banen voor de honderdduizenden immigranten uit de voormalige Sowjet-Unie. Israel staat erop dat de garanties niet in verband worden gebracht met de nederzettingen.

De Verenigde Staten zien de bouw van nieuwe nederzettingen als een obstakel voor het vredesoverleg over het Midden-Oosten. Maandag begon de vierde ronde van de besprekingen. De Arabische partijen eisen dat Israel de bouw van nederzettingen stopzet, maar Shamir zei maandag opnieuw dat hij daartoe niet bereid is.

De Palestijnen zouden geen bezwaar meer hebben tegen een de volgende ronde van besprekingen ergens in het Midden-Oosten. De leider van de Palestijnse delegatie, Haider Abdel-Shafi, zei na een kort onderhoud met de Israeliers: "Wij zijn er voor in Washington te blijven. Maar wij hebben geen ernstige bezwaren de besprekingen te verplaatsen" . Israel wil het overleg in het Midden-Oosten houden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden