Israëlboycot van Hawking 'schandalig en ongepast'

Sir Stephen Hawking Beeld epa
Sir Stephen HawkingBeeld epa

De Britse wetenschapper Stephen Hawking heeft een uitnodiging van de Israëlische president Shimon Peres naast zich neergelegd en zich aangesloten bij een academische boycot van Israël. "Schandalig en ongepast", reageerde de voorzitter van de conferentie, Israël Maimon.

redactie

De bijna volledig verlamde natuurkundige Hawking was uitgenodigd voor een conferentie volgende maand in Jeruzalem. Aanvankelijk zegde hij zijn medewerking toe, maar afgelopen week kwam hij daarop terug vanwege de manier waarop Israël omgaat met de Palestijnen.

Hawking lichtte zijn besluit toe in een brief aan Peres die ook is gepubliceerd door de British Committee for Universities for Palestine. Volgens dit comité was het Hawkings "onafhankelijke beslissing om de boycot te respecteren, gebaseerd op zijn kennis over Palestina en het advies van zijn eigen academische contacten daar."

Het besluit van Hawking is een nieuwe overwinning voor de boycotcampagne tegen academische Israëlische instituten. Vorige maand riep een Ierse docentenvereniging op tot de boycot, even later gevolgd door de academische Vereniging voor Aziatische Amerikaanse Studies.

Sinds Hawking bekend maakte aanwezig te willen zijn in Jeruzalem, werd hij bestookt met berichten en e-mails van de Palestijnse sympathisanten. Voor de wetenschapper was dat niet de reden om af te zeggen. Hij luisterde naar het advies van zijn Palestijnse collega's, zo lieten vrienden van Hawking weten.

Israël Maimon, voorzitter van de conferentie noemde de beslissing van de Britse wetenschapper absurd en verkeerd. "De academische boycot is schandalig en ongepast, zeker voor iemand die vrijheid ziet als de basis voor de academische missie. Israël is een democratie waar iedereen zijn mening kan uiten, wat die dan ook is. De boycot is niet verenigbaar met een open, democratische dialoog."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden