Israël zoekt erfgenamen Holocaustslachtoffers

Beeld Beeld uit filmpje Hashava.

Israël lanceert een nieuwe zoektocht naar erfgenamen van Holocaustslachtoffers die aanspraak kunnen maken om bezittingen in het land. Hoewel vooral gericht op de grote Joodse gemeenschappen in de Verenigde Staten en Canada, wordt ook in Nederland gezocht. 'Onze tijd dringt', zegt Yair Marton namens Hashava, de organisatie die de zoektocht op last van de Israëlische regering organiseert. 'De directe slachtoffers van de Holocaust sterven snel uit. Daarmee verdwijnen veel mogelijke aanknopingspunten'', aldus Marton.

Via de website van Hashava kunnen mensen op naam, land of stad zoeken of omgekomen verwanten in Israël hebben geïnvesteerd. In de database bevinden zich enkele tientallen Nederlandse namen.

In Israël bevinden zich meer dan 60.000 niet-opgeëiste goederen van Joden uit Europa en de voormalige Sovjet-Unie die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het zijn vooral aandelen, obligaties, banktegoeden en stukken grond. De slachtoffers investeerden vaak al voor het uitbreken van de oorlog via zionistische organisaties in het toenmalige mandaatgebied Palestina. De bezittingen zijn nooit geclaimd.

Nederland
Volgens Avraham Roet, de Nederlands-Israëlische oud-voorzitter van Hashava is tot nu toe voor ruim 260 miljoen euro aan niet-opgeëiste bezittingen teruggevonden. Henoch Wajsberg, voorzitter van de Nederlandse immigrantenvereniging in Israël, betwijfelt echter of de zoektocht in Nederland veel zal opleveren. 'De zaak lijkt er een beetje uitgeput. De mensen die het betreft, zijn hierover meestal al eerder uitgebreid geïnformeerd. Een aantal jaar geleden zijn nog een paar Nederlandse claims gehonoreerd, maar de doelgroep is klein en slinkt snel.'

Een andere, anonieme zegsman betwijfelt of de nieuwe zoektocht überhaupt tot veel uitkeringen zal leiden. 'Sinds 2006 is van het gehele bedrag slechts 10 miljoen euro aan rechtmatige erven uitgekeerd. Het Israëlische erfrecht vereist boven een bepaald bedrag namelijk in Israël opgestelde erfenisverklaringen. Maar die zijn er niet, want deze mensen zijn in Europa plotseling vermoord." Avraham Roet is bekend met dit probleem. 'Ik ken een oude Nederlandse vrouw die om deze reden geen toegang krijgt tot de 200.000 euro die haar zou zijn nagelaten.' De nieuwe zoektocht is desondanks de grootste in zijn soort.

Bezittingen die niet worden geclaimd, vervallen aan de naar schatting 10.000 hulpbehoevende Holocaustslachtoffers in Israël. Van de opbrengst worden voor hen uitkeringen en medische zorg betaald. De afgelopen 5 jaar werd zo jaarlijks ruim 20 miljoen euro aan deze groep uitgekeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden