Israël woest over 'absurde' boycot
'Absurd' en 'volstrekt eenzijdig' noemt het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken de boycot door twee supermarktketens in Nederland. "En het gaat zeker de Palestijnen niet helpen."
De supermarkten Hoogvliet en Jumbo hebben besloten geen producten meer te verkopen die in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever worden gemaakt. Het nieuws, maandag via Trouw verspreid, is in Israël hard aangekomen. De Israëlische ambassadeur in Den Haag heeft bij het ministerie van buitenlandse zaken aan de bel getrokken.
"Er zijn meer landen die een grensconflict hebben", zegt een woordvoerder van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken. "Hun producten worden niet geboycot. Waarom worden wij anders behandeld?" De vraag geeft blijk van ergernis die door velen in Israël wordt gevoeld over de toenemende kritiek in Europa op de nederzettingen. Het is voor Israël het zoveelste slechte nieuws op rij in korte tijd.
Vorige week werd bekend dat Brussel geen samenwerking meer aangaat met Joodse instellingen en bedrijven die gevestigd zijn in de nederzettingen. Dat betekent bijvoorbeeld dat een subsidieaanvraag door een wetenschappelijk onderzoeker aan de universiteit van Ariël, een Israëlische nederzetting, niet meer gehonoreerd zal worden.
'Belachelijk besluit'
"Alsof er een bom is gevallen", zegt de woordvoerder van de Jesja-raad, de vertegenwoordiging van de nederzettingen. "Eerst dat besluit van Brussel. Daarna de mededeling van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry dat de vredesbesprekingen worden hervat. En dan de Nederlandse supermarkten die ons gaan boycotten." De kolonistenvertegenwoordiging is fervent tegenstander van een Palestijnse staat.
De Jesja-raad noemt het besluit van de supermarkten 'belachelijk', maar zegt dat het economische effect van de boycot vooralsnog gering is. Zorgelijker is het dat er een trend lijkt te zijn Israël onder vuur te nemen. "Het toont de hypocrisie van Europa, dat zich beter bezig zou kunnen houden met Syrië." Het zijn vooral Palestijnse werknemers die lijden onder zo'n boycot, stelt het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken. "Zij missen hun inkomen als onze bedrijven failliet gaan."
"Goed besluit"
Maar Palestijnse aanvoerders van de boycotbeweging zijn juist ingenomen met het besluit van de supermarkten. "Een goed besluit. We roepen Europeanen op meer van dit soort stappen te zetten", zegt Khaled Mansoer van de Palestijnse Landbouwhulporganisatie. Ook Mohammed Sjtajeh, minister in de Palestijnse Autoriteit onder president Abbas, verwelkomt het besluit van de supermarkten. "Deze Nederlandse supermarken hebben theorie in praktijk vertaald. Dit zou het begin moeten zijn van meer acties."
De Nederlandse regering wil producten uit de nederzettingen voor de consument herkenbaar maken als 'niet uit Israël', maar is tegen een officiële boycot.
Waar gaat het om?
Supermarktketens Jumbo en Hoogvliet gaan producten afkomstig uit de Joodse nederzettingen boycotten. Wat exporteert Israël zoal?
Het gaat voornamelijk om agrarische producten. Zo wordt 70 procent van de druiven die worden geoogst in de bezette gebieden, geëxporteerd. Verder komen avocado's, dadels, perziken, kruiden, granaatappels, olijven, komkommers en bloemen uit de nederzettingen.
Niet alleen supermarkten hebben producten uit Israël in de schappen liggen. Drogisterijen en apotheken verkopen Ahava - Israëlische smeersels met Dode Zee-extract.
Op internet wordt plastic speelgoed verkocht en rode wijn afkomstig van de Golanhoogte.