Israël: VS schreven zelf mee aan kritische VN-resolutie

bezette gebieden | Israël is woest over de veroordeling door de Veiligheidsraad. Netanyahu zet zware diplomatieke stappen.

Israël wees gisteren met de vinger naar het Witte Huis. De Amerikanen zouden het brein zijn achter de nederlaag bij de VN die Israël afgelopen vrijdag leed.


De Amerikaanse regering zou zelf de harde woorden hebben verzonnen in de voor Israël zeer kritische resolutie, die met veertien tegen nul stemmen werd aangenomen in de Veiligheidsraad van de VN.


De resolutie, die het nederzettingenbeleid van Israël in de bezette gebieden scherp veroordeelt, vond doorgang doordat de Verenigde Staten - die zich normaal gesproken opwerpen als beschermer van Israël - besloten hun veto niet in te zetten en zich onthielden van stemming.


De Israëlische premier Netanyahu voelt zich erdoor verraden: "Bij ons bestaat er geen twijfel over dat de regering van president Obama dit (de VN-resolutie, red.) geïnitieerd heeft, erachter stond, verschillende versies heeft gecoördineerd en heeft aangedrongen op de doorgang ervan."


De Amerikaanse overheid ontkent die betrokkenheid, maar de Israëlische regering zegt bewijs in handen te hebben. Zo zou het, bijvoorbeeld, wel erg toevallig zijn dat John Kerry, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, een maand voor de stemming in de Veiligheidsraad op bezoek was in Nieuw-Zeeland, een van de landen die vrijdag vóór stemden. De regering zegt harder bewijs te hebben, en dat over te dragen aan aankomend president Donald Trump die zeer pro-Israël is.

Tegenactie

Als reactie op de aangenomen resolutie nam Netanyahu afgelopen dagen harde diplomatieke maatregelen. Hij riep ambassadeurs van de veertien landen die vóór stemden in de Veiligheidsraad op het matje voor een reprimande, en ook die van Amerika. De premier bevriest voorlopig de diplomatieke banden met de 'schuldige' landen en organisaties, waaronder de vluchtelingenorganisatie van de VN in de door Israël bezette gebieden.


Vertegenwoordigers van Israël mogen niet praten met die van landen die voor de resolutie stemden. Een voor deze week gepland staatsbezoek van de premier van Oekraïne aan Israël werd door Netanyahu afgezegd. De ambassadeurs van de Israëlische regering in Nieuw-Zeeland en Senegal zijn teruggeroepen, en de hulpfondsen die Israël verschafte aan Senegal zijn stopgezet. Ook stopte Netanyahu de financiële bijdrage van Israël aan de VN.


"En er komt nog meer aan", kondigde de premier aan. Israël zou een resolutie in de maak hebben, die gedragsregels mogelijk maakt voor VN-medewerkers die uitspraken over Israël doen. Analisten denken echter dat veel van de acties die Netanyahu aankondigt spierballenvertoon zijn, om de kritiek op zijn aanpak van de situatie in eigen land wat te sussen.


Netanyahu vreest dat de resolutie munitie verschaft aan de claim van de Palestijnen, die door de scherpere veroordeling van de nederzettingen als 'grove schending van internationaal recht' wellicht meer kans hebben een eigen staat af te dwingen bij internationale gerechtshoven en forums.


Ook is er angst dat de mondiale Israël-boycot wind in de zeilen krijgt door de aangenomen resolutie. Op 15 januari houdt de Franse regering een conferentie over de toestand in het Midden-Oosten, waar tientallen landen een internationaal plan voor vrede tussen Israël en de Palestijnen zouden kunnen onderschrijven. Netanyahu is mordicus tegen zulke internationale bijeenkomsten, omdat die het vredesproces zouden ondermijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden