Israël vernielt Gaza-haven

GAZA - Israëlische tanks en bulldozers hebben in de nacht van maandag op dinsdag vernielingen aangericht op de bouwplaats waar Nederland de Palestijnse haven in Gaza aan het bouwen was.

Het uitverkoren stukje grond was een omheinde grote zandbak, enkele barakken en vooral de trots wapperende Franse en de Nederlanse vlaggen. Een groot bord aan het hek verkondigde dat hier de Gaza-haven gebouwd werd dankzij donaties van Nederland, Frankrijk en een lening van de Europese investeringsbank. Maar zelfs dit embryonale stadium van de haven is niet meer. Israëlische kogels doorzeefden eerst de prefab-kantoren. Tanks en bulldozers walsten daarna hek, gebouwen en meubilair plat.

Volgens het Israëlische leger misbruikten Palestijnen het terrein door er mortieren af te vuren op de nederzetting Netzarim. ,,Wellicht omdat ze wisten wat voor internationale reactie dit teweeg zou brengen'', zegt een legerwoordvoerster. Niemand is gearresteerd, mortieren of sporen daarvan zijn niet gevonden. De commandant had opdracht 'de plek te vernietigen' om verdere mortieraanvallen te voorkomen. Hij wist niet dat er Nederlandse gebouwen stonden, ,,en omdat het donker was had hij de vlaggen niet gezien''.

Goed ingelichte westerse diplomaten ontkennen ten stelligste de mogelijkheid van mortieraanvallen vanaf het terrein. Dat wordt 24 uur per dag bewaakt, en ligt ongunstig: de plek loopt landinwaarts op, er is slecht uitzicht.

Sinds de eerste plannen rust een vloek op het havenproject. Acht jaar geleden zegden Nederland en Frankrijk miljoenen euro's toe. In 1996 hadden premier Kok en de toenmalige minister Van Mierlo enthousiast de symbolische eerste schep zand gestoken en een steen gelegd. Enkele jaren daarna kwam president Chirac op dezelfde plek om met groot ceremonieel een Franse steen bij te dragen. Onlangs ging minister Van Aartsen er langs.

Maar nog steeds bestond de Gaza-haven alleen maar uit drie barakken. Israël voerde aan dat de haven milieuvervuilend en onveilig zou zijn. De toegezegde Nederlandse donatie liep steeds hoger op, door de inflatiecorrecties en miljoenen-verslindende voorstudies. De laatste Nederlandse belofte stond op niet minder dan 22 miljoen euro.

De Nederlandse onderneming Ballast Nedam zou het project mede uitvoeren, maar werd steeds ongeduldiger door alle obstakels. In juli 2000 zag het er even naar uit dat de bouw eindelijk zou beginnen. Maar de intifada enkele maanden later legde het plan weer volledig stil.

Ali Sja'ath, de Palestijnse manager van het project, spreekt van 'staatsterrorisme': ,,Alleen het haventerrein was doelwit. De ruiten van het gebouw dat er pal naast ligt hadden zelfs geen krasje.''

De hele actie is er volgens Sja'ath op gericht om de economische onafhankelijkheid van de Palestijnen te torpederen. ,,Ze gunnen ons geen vliegveld en geen haven. Het is in hun belang dat we van de Israëlische havens blijven afnemen.''

Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken zegt dat het kennis heeft genomen van de vernielingen en op het moment de achtergronden onderzoekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden