Israël verkijkt zich op nieuwe tactiek en veerkracht Hamas

Israël voerde in de nacht van maandag op dinsdag zeer zware bombardementen op de Gazastrook uit. Beeld afp
Israël voerde in de nacht van maandag op dinsdag zeer zware bombardementen op de Gazastrook uit.Beeld afp

Israël doodt vooral Palestijnse burgers, Hamas doodt vooral Israëlische militairen. Dit is het beeld dat een BBC-journaliste gisteren schetste van de strijd in en rondom Gaza. Voor de ogen van de Israëlische premier Netanjahoe ontvouwt zich daarmee het doemscenario: Hamas oogst 'ontzag' door haar militaire successen en Israël oogst 'haat' door het maken van burgerslachtoffers.

Ghassan Dahhan

Onderling is het Israëlische kabinet er nog steeds niet over uit wat nu eigenlijk het doel is van de operatie. Eerst moest Hamas in haar totaliteit vernietigd worden, vervolgens alleen de tunnels van de beweging. En nu staat de 'demilitarisering' van Gaza op de agenda. Een missie met schommelende doelen, voorspelt doorgaans weinig goeds. Maar hoe kan het dat het militair oppermachtige Israël er maar niet in slaagt om Hamas onder de duim te krijgen?

Onderschatting
Onderschatting van Hamas is een van de oorzaken. Anders dan Israël, staat Hamas niet bekend om haar leervermogen en innoverend vernuft. Van zelfreflectie houdt Hamas niet zo en kritiek op de organisatie wordt amper geduld. Maar sinds de laatste Gaza-oorlog in 2008, waarin Hamas een pak rammel kreeg van Israël, is er toch iets bij de islamistische beweging veranderd. Hamas heeft geleerd van haar fouten uit het verleden. Maar minstens zo belangrijk: deze mentale sprong bleef tot voor kort onopgemerkt in Israël.

Bij Israëlische luchtaanvallen slaan Hamas-strijders nu niet meer op de vlucht. Ook de 'hit-and-run'-acties behoren tot het verleden. In plaats daarvan zitten Hamas-strijders de bombardementen in tunnels uit, en wachten daar de komst van de Israëlische grondtroepen af.

De strijders proberen die dan zoveel mogelijk op de huid te zitten. Dan kunnen de militairen geen hulp inroepen van de luchtmacht, om niet zelf slachtoffer van hun eigen bombardementen te worden. Ook bij het uitpluizen van Hamas-tunnels zijn de Israëlische militairen kwetsbaar. Diep onder de grond, in een onbekende omgeving, hebben ze niets aan luchtsteun of aan hun ultramoderne pantservoertuigen.

Vechten als Hezbollah
Hamas heeft haar nieuwe strategie overgenomen van de collega-organisatie in Libanon. Een Israëlische militair vertelde aan de krant Ha'aretz al dat de beweging nu 'vecht als Hezbollah'. Die beschikt over goed getrainde en gedisciplineerde strijders, die in vredestijd graag Israël bestuderen - leider Hassan Nasrallah gaat zelfs prat op zijn hobby: het lezen van biografieën van Israëlische leiders.

Jeruzalem dacht tot een aantal weken terug nog met dezelfde Hamas van doen te hebben als die van vijf jaar terug, maar dan met meer wapens. Met het bombarderen van wijken, liquidaties van Hamas-kopstukken en overweldigende vuurkracht zou Hamas overrompeld worden. Ondertussen zouden de verliezen aan Israëlische zijde beperkt blijven.

Inmiddels heeft Israëls optreden in Gaza veel politieke weerstand opgeroepen in het buitenland. Brazilië heeft zijn ambassadeur teruggeroepen uit Tel Aviv en de VS hebben de grootste moeite om Israël van internationale sancties te vrijwaren.

Staakt-het-vuren
Hoewel Netanhajoe stelt dat de strijd in Gaza mogelijk nog maanden kan duren, eist de Amerikaanse president een onmiddellijk staakt-het-vuren. Maar de Israëliërs zijn vooralsnog niet bereid te luisteren, tot woede van Washington.

En dat is precies waar Hamas op uit is: hoe langer het standhoudt tegen Israël, hoe meer Jeruzalem geïsoleerd komt te staan. Voor Israël geldt dat een militaire overwinning zonder vuile handen onmogelijk is. En voor Hamas geldt het Latijnse adagium dat 'alleen wie niets op zak heeft, kan blijven lachen als hij rovers ziet'.

Spaanse artiesten: Dit is volkerenmoord
'Als een aardbeving', zo voelde gisteren de dag van zwaarste Israëlische bombardementen tot nu toe volgens een overlevende in het belegerde Gaza. De enige stroomcentrale in het gebied werd verwoest, waardoor ook de watervoorziening verder in het nauw komt.
In een communiqué hebben meer dan honderd Spaanse filmsterren, regisseurs, musici, schrijvers en anderen Israël beschuldigd van volkerenmoord. Onder de ondertekenaars zijn actrice Penélope Cruz en cineast Pedro Almodóvar. De sterren eisen dat de grenzen van de Gazastrook opengaan en dat de EU de aanvallen duidelijk veroordeelt.
België gaat een label invoeren voor goederen uit nederzettingen in bezette gebieden, zoals fruit, dadels en wijn. Steun voor Hamas komt zoals gewoonlijk uit Iraanse hoek: ayatollah Ali Khamenei heeft moslims opgeroepen te helpen met de bewapening.

Bron: Haaretz. Beeld Trouw
Bron: Haaretz.Beeld Trouw

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden