Israël twijfelt bij komst Zinni

JERUZALEM - In afwachting van de komst van de Amerikaanse gezant Anthony Zinni heeft Israël gisteren een dubbele boodschap afgegeven. Het leger versoepelde zijn vergrendeling van Palestijnse steden op de westoever, maar deed ook twee invallen in Palestijns gebied, waarbij vijf Palestijnen werden opgepakt.

Zinni wil voor zondag een ontmoeting regelen tussen Palestijnen en Israëliërs. Volgende week reist EU-vertegenwoordiger voor buitenlandse betrekkingen Solana naar het Midden-Oosten om eveneens een bemiddelingspoging te doen.

Dat Zinni na zijn mislukte bemiddeling van vorige maand opnieuw naar het Midden-Oosten komt wijst erop dat de VS, in tegenstelling tot premier Sjaron, die zeven dagen volledige rust eist, de afname van het geweld overtuigend genoeg vinden om een nieuwe poging tot een staakt-het-vuren te ondernemen.

De Palestijnen beschuldigden Sjaron ervan de missie van de Amerikaan bij voorbaat te ondermijnen door onmogelijke eisen te stellen.

Het door beide partijen aanvaarde bestandsplan van de Amerikaanse CIA-chef Tenet dat Zinni nieuw leven hoopt in te blazen, eist van Israël dat het wegblijft uit de Palestijnse gebieden en de bewegingsvrijheid van de Palestijnen herstelt.

Aan Arafat zal de gezant vragen de vervolging van extremisten op te voeren en groepen die bij terreuraanslagen zijn betrokken te ontmantelen.

Een staakt-het-vuren moet worden gevolgd door uitvoering van de aanbevelingen die de internationale commissie Mitchell eerder opstelde. Een daarvan is dat Israël alle bouwactiviteit in de joodse nederzettingen stopzet.

Israël acht zich nog steeds gebonden aan deze overeenkomst, maar de eis omtrent de nederzettingen kan problemen opleveren in Sjarons centrum-rechtse coalitie.

Een ander heikel punt is Israëls besluit om Arafat in Ramallah vast te pinnen tot deze de leider arresteert van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, de radicale PLO-factie die de moord op de rechtse Israëlische minister Zeevi heeft opgeëist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden