Israël trekt bouwplannen in

'Buitenlandse weerstand te groot. Gevaar van Iran is belangrijker thema dan kolonisatie.'

De Israëlische premier Benjamin Netanjahoe kiest voorlopig eieren voor zijn geld. Dinsdagnacht haalde hij halsoverkop een streep door de uitgelekte bouwplannen voor 24.000 nieuwe woningen in nederzettingen. De weerstand in het buitenland was te groot, zei hij, net nu hij de internationale gemeenschap zo hard nodig heeft voor zijn lobby tegen Iran.

De omstreden bouwprojecten - 20.000 woningen op de bezette Westelijke Jordaanoever, en nog eens vierduizend in het ingelijfde Oost-Jeruzalem - kwamen dinsdag naar buiten via de Israëlische krant Ha'aretz en mensenrechtenorganisatie Vrede Nu, die de kolonisatie op de voet volgt.

Minister van huisvesting Uri Ariël, van de kolonistenpartij Het Joodse Huis, bleek in alle stilte groen licht te hebben gegeven voor de huizen. Dat was gebeurd 'zonder enige afstemming', verzekerde premier Netanjahoe. Hij floot zijn minister terug en laat hem de vergunningen 'heroverwegen'.

Op dat moment was er al grote verontwaardiging losgebarsten aan Palestijnse zijde. Als Israël de bouwprojecten niet introk, betekende dat het einde van het vredesoverleg, dreigde de Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat. Gisteren stapte het voltallige Palestijnse onderhandelteam alsnog op, uit protest. De Palestijnse president Mahmoed Abbas zei dat hij een week nodig heeft om de onderhandelaars terug aan tafel te krijgen, of om een nieuw team samen te stellen.

Ook op het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken waren ze dinsdag 'overvallen en ontstemd' door de bouwplannen, en 'diep bezorgd' over de 'illegale nederzettingen'. Israël moest snel 'nadere uitleg' geven.

Daarop bracht Netanjahoe een schriftelijke verklaring uit. "De bouwplannen hebben een nodeloze confrontatie met de internationale gemeenschap teweeggebracht", meldde hij, "net nu we die gemeenschap zover proberen te krijgen dat ze een beter akkoord met Iran sluit. We moeten de aandacht van de wereld niet afleiden van het belangrijkste doel: verhinderen dat Iran wegkomt met een deal waarin het zijn militaire kernprogramma kan voortzetten."

Met het terugfluiten van de minister laat Netanjahoe zien dat hij niet bang is om de strijd aan te binden met de populaire kolonistenpartij. Daarnaast maakt zijn verklaring duidelijk waar zijn ware prioriteit ligt: niet bij het vredesproces, maar bij Iran. Op dat laatste punt is hij zo fanatiek en onbuigzaam dat The New York Times hem dinsdag in een commentaar beschuldigde van 'hysterisch verzet' tegen de westerse pogingen om een akkoord met Iran te bereiken. De premier acht het vredesproces duidelijk van ondergeschikt belang. Twee weken geleden zei hij nog dat hij niet begreep waarom de Palestijnen telkens zulke 'kunstmatige crises' creëerden over de bouw van nederzettingen. De geplande constructie van 1500 huizen in Oost-Jeruzalem, waar de Palestijnen destijds woest over waren, gaat dan ook gewoon door.

Pas nu het overleg met Iran in een cruciale fase zit, bindt Netanjahoe in tegenover een grommend Amerika. In feite keert hij zich niet zozeer tegen de kolonisatie, als wel tegen de ongelukkige timing van de bouwaankondigingen.

Palestijnse tiener steekt Israëlische militair dood
Hoessein Ghawadra, een Palestijnse jongen van zestien jaar, heeft gisteren een Israëlische soldaat van negentien doodgestoken in een bus. Het delict vond plaats in Afoela, in Noord-Israël. De Palestijn had geen toestemming om in Israël te verblijven; hij werkte er illegaal. Hij stak de soldaat enkele keren met een mes in de hals, waarna medepassagiers hem overmeesterden.

De soldaat, Eden Atias, overleed later in het ziekenhuis. De dader is gearresteerd. Hij vertelde dat hij wraak wilde nemen omdat hij niet op bezoek mocht bij familieleden in een Israëlische gevangenis.

De politie beschouwt het misdrijf als een terroristische daad. Bij wijze van straf heeft het leger het huis van de familie vernield, in Jenin op de bezette Westoever. Ook Hoesseins vader is gearresteerd. De militante Palestijnse Hamas-beweging sprak op Facebook van een 'heldhaftige verzetsdaad'. Er zijn de laatste tijd meer van dit soort moorden of pogingen daartoe. Sommigen denken zelfs dat er een derde intifada (opstand) broeit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden