Israël: 'Syrië moet breken met Iran'

Israël heeft Syrië opgeroepen alle banden met Iran te verbreken en afstand te nemen van militante groeperingen als Hamas en Hezbollah. Deze stappen zijn volgens de Israëlische minister van buitenlandse zaken Livni voorwaarde voor een vredesovereenkomst. Israël en Syrië voeren voor het eerst in acht jaar weer vredesbesprekingen.

Van onze internetredactie

De Syrische regering heeft op haar beurt laten weten dat de onderhandelingen geen zin hebben als Israël er niet in toestemt de Golan-hoogte terug te geven. Israël veroverde deze hoogvlakte tijdens de oorlog in 1967 op Syrië en annexeerde de Golan in 1981. Sindsdien is het gebied een struikelblok in de besprekingen tussen beide landen. De vlakte wordt bewoond door zo'n 18.000 Israëlische kolonisten en kent een bloeiende wijnbouw en toeristenindustrie. Bovendien ziet Israël het gebied als een belangrijke buffer tegen Syrische aanvallen.

Water
De Israëlische premier liet desondanks doorschemeren dat zijn land wellicht bereid is de Golan terug te geven door te stellen dat de besprekingen erin kunnen resulteren dat Israël "moeilijke concessies" zal doen. Acht jaar geleden liepen de onderhandelingen vast op de vraag wie de controle zou krijgen over de oevers van het meer van Galilea bij de Golanhoogte. Israël is voor een belangrijk deel afhankelijk van dit gebied voor zijn watervoorziening.

In Israël is weinig steun voor het teruggeven van de Golan. Uit een televisie-enquete bleek dat zeventig procent van de Israëliers tegen is. En bij een enquete van de krant Yediot Ahronot meende bijna de helft van de ondervraagden dat premier Olmert de vredesbesprekingen alleen gebruikt om de aandacht af te leiden van het strafrechtelijk onderzoek dat tegen hem loopt wegens fraude.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden