Israël strijdt hevig aan het pr-front

Shayma al-Masri (4) raakte volgens het ziekenhuis van Gaza gewond bij een Israëlische luchtaanval. Haar moeder en twee kinderen stierven. Beeld reuters

Bij een benzinestation vlakbij Erez, de doorgang vanuit Israël naar Gaza, zit een keurig geklede, welbespraakte man van rond de veertig. Zijn Engels is vloeiend. Hij heeft plaats genomen aan het tafeltje naast deze correspondent. Hij zoekt contact.

Het benzinestation is de pleisterplaats voor internationale journalisten die Gaza ingaan of uitkomen. Een laatste kop capuccino die je daar moeilijk kunt krijgen of een flinke lunch, want aan de andere kant van de Muur is het ramadan.

Hij blijkt een ambtenaar van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken, afdeling persvoorlichting en is in het zuiden om 'de situatie te bekijken'. Uit de toenadering die hij zoekt en het gesprekje dat daarop volgt, is op te maken dat hij belast is met het geven van de 'juiste kijk' op de oorlog, die zich in volle omvang afspeelt boven ons hoofd en vooral iets zuidelijker, in de Gazastrook.

Wiskunde
Nu het aantal burgerslachtoffers in Gaza blijft stijgen, krijgt Israël te maken met steeds meer internationale kritiek. Met toenemende druk ook om tot een snel staakt-het-vuren te komen. Tot nu toe zijn er volgens Hamas' ministerie van gezondheid ruim 170 doden gevallen. De VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA meldt dat 77 procent daarvan burgerbevolking is, 7 procent onbekend en 16 procent leden van gewapende groepen. Het Israëlische leger geeft geen cijfers.

'De zieke wiskunde van de Gaza-oorlog', zo luidt de kop boven een opiniestuk in Israël Hayom, een van de populairste kranten. De auteur ergert zich groen en geel aan wat al is begonnen in de internationale media, en erger wordt bij een grondoorlog: getallen vergelijken. Honderd doden tegen nul. "Volgens een groot deel van de 'wereldopinie' vallen er (weer) te veel Palestijnse doden en 'niet genoeg' Israëlische doden", zo schrijft hij.

In een poging het publiciteitstij te keren en steun voor de Israëlische militaire operatie te behouden, gaf premier Netanjahoe dit weekend interviews aan diverse grote Amerikaanse tv-stations. Zijn 'oneliner' die wereldwijd is geciteerd: "Het verschil tussen ons: wij gebruiken raketafweer om onze burgers te beschermen, zij (Hamas -red.) gebruiken hun burgers om hun raketten te beschermen".

Niets te winnen
Los van waar je staat in dit conflict: Israël heeft te maken met een tweede front dat er voor Hamas niet is. Israël wordt beoordeeld door de westerse wereld waar het deel van uitmaakt. Hamas hoeft die strijd niet te voeren. Hamas heeft in het westen, dat het als terreurorganisatie beschouwt, niets te winnen.

En die tweede strijd, de strijd om de wereldopinie, lijkt in Israël een week na het begin van het militaire offensief in volle hevigheid losgebarsten. Een andere krant (Times of Israël) telde onlangs het aantal alinea's dat buitenlandse kranten wijden aan 'het Palestijnse leed' en 'het Israëlische leed'. Overbodig om de uitkomst hier op te tekenen.

De persvoorlichter bij het benzinestation, aan de grens met Gaza, vertelt dat er afgelopen dagen 120 buitenlandse journalisten zijn ingevlogen. Dus bovenop de vele buitenlandse correspondenten die hier wonen. Hoeveel daarvan naar Gaza gaan en hoeveel in Israël blijven, wist hij niet. Maar zeker is wel: er is werk voor hem aan de winkel.

Sms'je als wapen
"Raket uit Gaza op petrochemische fabriek in Haifa ,enorme brand , mogelijk chemisch lek ,advies evacuatie Haifa". Precies zo, inclusief slordige interpunctie, verschijnt het bericht in het Engels op vele mobiele telefoons in Israël. Hackers van Hamas of bevriende groepen proberen de raketten uit Gaza kracht bij te zetten door dit soort moderne psychologische oorlogsvoering.

De melding over Haifa kwam ergens vorige week en het direct daaropvolgende sms'je luidde: "Nu net : 25 Israëliërs gedood bij raketinslag Haifa." Even is er schrik, zou het echt waar zijn? Maar het went niet alleen, de sms'jes worden ook steeds onwaarschijnlijker.

Gistermiddag, letterlijk tijdens het schrijven van dit stukje verschijnt een bericht van "SMSQASSAM" in het telefoonschermpje. In het Hebreeuws. Een boodschap van Hamas aan het Israëlische publiek. "Door de domheid van jullie leiders is heel Israël onder vuur komen te liggen, en zijn alle Israëliërs in de schuilkelders gedwongen".

Ook die andere opmerkelijke van een paar dagen geleden zit nog in de bewaarde berichten. "SHABAK: zelfmoordenaar Tel Aviv binnengeslopen (..) pas op voor vreemdelingen in de schuilkelders".

De 'Shabak' (ofwel Shin Bet, inlichtingendienst) liet weten dat de tekstberichten nep zijn en alleen bedoeld om paniek te veroorzaken. Negeren dus, zo zei Shin Bet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden