Israël straft Palestijnen financieel

Spanning loopt op, vredesoverleg in gevaar

Israël legt de Palestijnen een stevige financiële sanctie op. Het land keert voorlopig geen belastinggeld meer aan hen uit, als straf voor het feit dat ze ruimere erkenning zoeken voor de staat Palestina. Zo'n 150.000 Palestijnse ambtenaren dreigen nu hun salaris mis te lopen.

Maandelijks haalt de Israëlische overheid op de bezette Westoever 80 miljoen euro aan belastinggeld op. Dit bedrag gaat normaal gesproken naar de Palestijnse Autoriteit; het vormt twee derde van het budget waaruit de Palestijnse amtenaren en ministeries worden betaald. Nu het wegvalt, zullen er snel problemen ontstaan. Israël deelt de straf uit vanwege een 'grove schending' van de afspraak dat Palestina, zolang de vredesbesprekingen met Israël duurden, geen verdere internationale erkenning zou zoeken.

Niet alleen Palestina, maar ook Israël schond een afspraak. Israël had namelijk beloofd om eind maart een vierde en laatste lichting Palestijnse gevangen vrij te laten, maar zag daar op het laatst van af. Toen Israël in gebreke bleef, voelde de Palestijnse president Mahmoed Abbas zich niet langer aan de deal gebonden, waarna hij zijn poging hervatte om Palestina verder erkend te krijgen.

Concreet vroeg Abbas op 1 april of Palestina mocht toetreden tot 15 VN-verdragen, waaronder de Geneefse Conventie, die gaat over burgerrechten in bezet gebied. Dit verdrag verbiedt het koloniseren van bezette grond, dus ook de bouw van Joodse nederzettingen op de Westoever. Gisteren waren al 14 van de 15 aanvragen goedgekeurd. Daarmee komt de juridische vervolging van Israël als bezetter een stap dichterbij.

Het is onduidelijk hoelang Israël de strafmaatregel laat duren. Eind 2012, toen Palestina tijdens een stemming in de VN met overweldigende meerderheid werd erkend als staat, keerde Israël een maand lang niets uit. Destijds bouwde Israël ter vergelding ook drieduizend extra woningen voor kolonisten.

Na de jongste VN-verzoeken van Abbas heeft Israël opnieuw een uitbreiding van de nederzettingen aangekondigd, en wel in Oost-Jeruzalem, het stadsdeel dat de Palestijnen claimen als hun toekomstige hoofdstad. Een aanvullende straf is dat Israël voorlopig niet meer meedoet aan een project voor gaswinning langs de kust van de Gazastrook. En het contact tussen Israëlische en Palestijnse bestuurders is tot een minimum beperkt.

Naftali Bennett, leider van kolonistenpartij het Joodse Huis, vindt de maatregelen te soft. Wat hem betreft annexeert Israël een groot aantal nederzettingen, waar 350.000 van de 500.000 kolonisten wonen. Hij dreigt uit het kabinet te stappen als premier Netanjahoe, om het vredesoverleg te redden, alsnog de gevangenen vrijlaat.

Nu de spanningen zo oplopen, lijkt het onwaarschijnlijk dat het vredesproces lang standhoudt. Officieel ligt de deadline op 29 april. Dan wil de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Kerry een raamwerk klaar hebben voor verdere onderhandelingen. Maar de kans neemt toe dat het overleg voor die tijd uiteen spat. Ook Kerry zelf, die zich onvermoeibaar voor het overleg inzette, gaf onlangs aan dat wat hem betreft de rek eruit is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden