Israel sluit Gazastrook Premier Rabin haalt fel uit naar 'dubbelhartig' Syrie

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Israel heeft de Gaza-strook tot zondag afgesloten, nadat het leger een Palestijnse aanvaller die een aanslag wilde plegen, had gedood. De Israelische premier Jitschak Rabin, terug op zijn post, heeft Syrie gisteren bekritiseerd vanwege zijn 'dubbelhartige positie'.

Vier Israelische soldaten raakten gisteren gewond bij een poging tot aanslag door een Palestijnse schutter. De soldaten zaten in een jeep, die een passagiersbus begeleidde. De soldaten werden vanuit een auto onder vuur genomen. Volgens het leger zat een militie van de islamitische-fundamentalistische Hamasbeweging achter de aanslag.

De Israelische regering heeft Palestijnen uit de Gaza drie dagen lang de toegang tot Israel ontzegd. De joodse bevolking is opgeroepen 'alert' te zijn op aanslagen.

Volgens een hooggeplaatste militaire woordvoerder hangt de afsluiting samen met het joodse nieuwjaar, Rosj Hasjana. Maar voor de relatief rustige westelijke Jordaanoever, die doorgaans tegelijk met de Gazastrook wordt afgesloten bij joodse feestdagen, geldt de maatregel dit keer niet.

De maatregel richt de aandacht nogmaals op de vraag, hoe de Palestijnse inwoners van Gaza als straks de autonomie van kracht wordt, zich moeten verplaatsen naar het dan ook autonome Jericho. Volgens een PLO-functionaris in Athene voorziet een geheim onderdeel van het maandag in Washington ondertekende akkoord in een 150 kilometer lange corridor van Gaza naar Jericho. Frankrijk zou zijn steun hebben toegezegd bij het bouwen van de speciale route.

Bij zijn terugkeer in Israel haalde Jitschak Rabin gisteren fel uit naar Syrie. Dat land praat volgens de premier aan de ene kant over vrede, terwijl het aan de andere kant radicale Palestijnse bewegingen blijft ondersteunen die tegen het vredesproces zijn. Rabin zei dat Syrie de Libanese regering ervan heeft weerhouden troepen naar het zuiden te sturen om de fundamentalistische Hezbollah - die een guerrilla tegen Israel voert - aan te pakken.

Na zijn aankomst uit Marokko zei Rabin dat het akkoord met de PLO de houding van de Arabische landen ten opzichte van Israel zal veranderen. Hij noemde Marokko als voorbeeld. “Het bezoek aan Marokko laat zien dat het bereikte akkoord wellicht leidt tot een ommekeer in de houding van de Arabische landen ten opzichte van Israel.”

Rabin zei dat het mogelijk is om binnen negen maanden tot een overeenkomst te komen met Libanon. “Ik heb de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, voorgesteld dat het Libanese leger ten noorden van de Israelische veiligheidszone in Libanon zou moeten worden gestationeerd”, aldus Rabin.

Libanon

Hij stelde echter als voorwaarde dat anti-Israelische groeperingen in Libanon eerst ontwapend worden. “Als na zes maanden de Libanese militairen erin slagen de milities van de Hezbollah en andere terroristische organisaties te ontwapenen en zij vijandige acties tegen ons weten te verhinderen, zouden de twee landen binnen (de daarop volgende) drie maanden een vredesakkoord kunnen tekenen”, aldus de premier. Hij voegde eraan toe dat Jeruzalem het pro-Israelische Zuidlibanese Leger (SLA) niet in de steek zal laten.

Ook PLO-leider Jasser Arafat keerde gisteren terug naar zijn vaste verblijfplaats, Tunis, die hij binnen enkele weken hoopt te verruilen voor de Gazastrook of Jericho. De PLOleider was vol lof over de Amerikaanse president Bill Clinton en noemde deze “een goede vriend van het Palestijnse volk”. Zijn besprekingen met Clinton waren volgens hem “warm, positief en hartelijk” verlopen.

Het aanhalen van de diplomatieke contacten tussen Washington en de PLO wordt door de Palestijnse organisatie als zeer belangrijk gezien. “Ik denk dat de Amerikanen Jasser Arafat hebben ontdekt”, zei Saeb Erekat, lid van het Palestijnse onderhandelingsteam. Onder de aanwezigen die Arafat in Tunis opwachtten bevond zich ook de Amerikaanse ambassadeur in Tunesie, John MacCarthy, die hem in het verleden meed omdat de VS officieel geen contact met de PLO onderhielden.

Arafat zei te hopen dat de PLO “binnen tien weken” haar hoofdkwartier van Tunis kan verhuizen naar Jericho om daar “het eerste Palestijnse nationale gezag” te vestigen. Aan de Palestijnen in Jericho en de Gazastrook wordt in het kader van het vredesakkoord met Israel beperkte autonomie verleend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden